www.erfgoedcelhasselt.be
 
Hasselts erfgoednieuws 27-05-2015
 
Snelmenu: Nieuw topstuk in Hasselt - Erfgoedactiviteiten - Vorming - Publicatie

  Nieuw topstuk in Hasselt

Een reeks van vier schilderijen van Lambert Lombard werd aan de topstukkenlijst toegevoegd. De zeventiende-eeuwse schilderijen hangen in de onlangs gerestaureerde parochiekerk van Stokrooie.

Cultuurgoederen op de topstukkenlijst worden als zeldzaam en onmisbaar voor de Vlaamse Gemeenschap bestempeld.

Bekijk de schilderijen op Erfgoedplus.be of bezoek de kerk tijdens de Open Kerkendagen (zie verder).

 

  Erfgoedactiviteiten

Boekvoorstellingen religieus erfgoed

In juni stellen twee Hasseltse kerkraden hun inventaris van kunst- en cultusobjecten voor. Iedereen van harte welkom!

Op zondag 14 juni om 9.30 uur start de misviering in de kerk van Heilig Kruis Runkst. Aansluitend vindt de boekvoorstelling plaats.

De kerkraad van Wimmertingen zorgt op zondag 21 juni vanaf 10 uur voor een kleine tentoonstelling in de kerk. De misviering start om 11.30 uur en aansluitend wordt de publicatie voorgesteld.

 

Week van de begraafplaatsen: 30 mei - 7 juni

Ontdek het Oud Kerkhof in Hasselt in twee geleide wandelingen. Bijzondere focus ligt op de Groote Oorlog en het monument voor Napoleon.

Meer info

Het volledige programma in Vlaanderen en Brussel vind je op de website van Epitaaf vzw.

 

Open Kerkendagen: 6 en 7 juni

Dit jaar nemen de kerken van Rapertingen, Kermt en Stokrooie deel aan de Open Kerkendagen.

Lees hier het volledige programma.

 

Expo "Dit Zijn Wij" in Bokrijk

De tentoonstelling in het kader van “Limburg 1914-1918: Kleine verhalen in een Groote Oorlog” staat tot 7 juni in Bokrijk.

Blikvangers zijn 44 betonnen Stahlhelmen, die elk het verhaal van één Limburgse gemeente tijdens de Duitse bezetting vertellen. Daarnaast is er een multimediale tentoonstellingsfilm in een imposante blackbox.

Meer info

 

Lezing: Fotostudio Blanckart...kijken naar het vogeltje

In elke Hasseltse woning ligt wel een foto gemaakt door de familie Blanckart. Fotograaf Jean Nicolaï schetst op zaterdag 13 juni een beeld van deze familie in Het Stadsmus.

Meer info

 

  Vorming

Hoe klim ik in mijn stamboom?

Het Stadsarchief Hasselt nodigt je uit voor een lezing en workshop over genealogie, paleografie en heraldiek. De activiteit wordt georganiseerd door Familiekunde Vlaanderen – provincie Limburg en vindt plaats op zaterdag 30 mei 2015.

Na een cursus in de voormiddag (ontvangst: 9.45 uur) krijg je in de namiddag de kans om aan je familiestamboom te werken met behulp van archiefbronnen. Afronding is voorzien om 16 uur.

Meer info en gratis inschrijven: stadsarchief@hasselt.be of 011 23 98 79.

 

  Publicatie

Virwa ni?

Virwa ni? Mèèn Hesselse gediechskes èn vertèlselkes bevat een honderdtal gedichten en korte verhalen in het Hasselts dialect, geschreven door Monique Cox.

Meer info

 

In deze nieuwsbrief communiceert de Erfgoedcel Hasselt over de activiteiten en het beleid van de Hasseltse erfgoedorganisaties. Opmerkingen en items voor volgende nieuwsbrieven mogen bezorgd worden aan erfgoedcel@hasselt.be. Indien u meent dat de gegevens onjuist of onvolledig zijn, of dat bepaalde rechten zijn geschonden, dan vernemen wij dit graag zo snel mogelijk.
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, schrijf u dan hier uit of mail naar erfgoedcel@hasselt.be met vermelding 'uitschrijven nieuwsbrief'.
Erfgoedcel Hasselt
Groenplein 1 - 3500 Hasselt
T +32 11 23 96 96 - F +32 11 23 95 36
erfgoedcel@hasselt.be - www.erfgoedcelhasselt.be
Stad Hasselt
Uitschrijven
Archief