www.erfgoedcelhasselt.be
 
Religieus erfgoed: Monasterium en Virga Jessefeesten 4 juni 2010
 

Voorstelling publicatie 16 juni
Monasterium Herkenrode 2

Het Studiecentrum Herkenrode vzw en de Erfgoedcel Hasselt stellen de tweede publicatie in de reeks Monasterium voor. In Monasterium Herkenrode 2 komt het poortgebouw in al zijn facetten - bouwkundig, bouwhistorisch, typologisch en kunsthistorisch - aan bod. Het gebouw symboliseert namelijk de scheiding tussen de geborgen wereld van de abdij en de buitenwereld.

Met bijdragen van: Guido Caluwaerts, Theo Coun, Sylvain De Bleeckere, Jo Luyten, Rombout Nijssen, Herman van Meer, Caroline Vandegehuchte, Harry Vanroyen, Tony Waegeman en Marc Willems.

Voorstelling
woensdag 16 juni, 19u., in het poortgebouw van de Abdijsite Herkenrode

Sprekers
Karolien Mondelaers [schepen van erfgoed], Tony Waegeman [voorzitter Studiecentrum Herkenrode vzw], Sylvain De Bleeckere [professor aan de provinciale Hogeschool Limburg en universiteit Hasselt].

Film
Nadat professor De Bleeckere de functie van een poortgebouw heeft toegelicht met voorbeelden
uit het boek ‘In de naam van de roos' van Umberto Eco, kunt u onder genot van een drankje deze
film bekijken.

Inschrijven kan via email (erfgoedcel@hasselt.be) of telefonisch 011 23 96 96.  


Studiedag 19 juni
Religie en moderniteit. De zevenjaarlijkse feesten in de 19de en 20ste eeuw in de regio Maas-Rijn

Hasselt viert dit jaar opnieuw de zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten. Deze traditie is één van de vele zevenjaarlijkse processies, die de Euregio Maas-Rijn rijk is. Ook in Tongeren, Maastricht, Susteren, Sint-Truiden, Aken, Hoei en Verviers zijn deze tradities nog springlevend.

De tradities zijn vaak eeuwenoud en gaan terug op de middeleeuwse mariale verering en heiligdomsvaarten. De heropleving die deze feesten in de 19de en 20ste eeuw kende, kwam er vanuit religieuze, politieke, ideologische en zelfs - toen al - cultuurtoeristische motieven. 

Vier sprekers belichten de evolutie van de feesten in een zich moderniserende en seculariserende wereld. Het volledige programma vind je op de website van Het Stadsmus.

Praktische informatie
De studiedag gaat door op zaterdag 19 juni 2010 in Huis de Corswarem (Maastrichterstraat 63, Hasselt).

Prijs
25 euro per persoon, inclusief lunch en teksten.
Inschrijven kan via mail hetstadsmus@hasselt.be of telefonisch 011 23 98 90.
De inschrijving is definitief na het storten van 25 euro per persoon op rekeningnummer 235-0010804-49, met vermelding van naam en studiedag 19 juni.

 

In deze nieuwsbrief communiceert de Erfgoedcel Hasselt over de activiteiten en het beleid van de Hasseltse erfgoedorganisaties. Opmerkingen en items voor volgende nieuwsbrieven mogen bezorgd worden aan erfgoedcel@hasselt.be. Indien u meent dat de gegevens onjuist of onvolledig zijn, of dat bepaalde rechten zijn geschonden, dan vernemen wij dit graag zo snel mogelijk.
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, schrijf u dan hier uit of mail naar erfgoedcel@hasselt.be met vermelding 'uitschrijven nieuwsbrief'.
Erfgoedcel Hasselt
Groenplein 1 - 3500 Hasselt
T +32 11 23 96 96 - F +32 11 23 95 36
erfgoedcel@hasselt.be - www.erfgoedcelhasselt.be
Stad Hasselt Vlaamse Overheid
Uitschrijven
Archief