www.erfgoedcelhasselt.be
 
Hasselts religieus erfgoed in de kijker 13 augustus 2010
 

Op vrijdag 13 augustus 2010 starten in Hasselt de zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten. De feesten gaan gepaard met een zeer uitgebreid programma van evenementen, tentoonstellingen, activiteiten, ...

Naast de vele acties die de Erfgoedcel Hasselt ondernam voor de Virga Jessefeesten zelf, stelt ze deze zomer het andere religieuze erfgoed van Hasselt in de kijker.


Tentoonstelling De schedelreliekenschat van Herkenrode Vanaf zaterdag 14 augustus 2010 kan je in de Sint-Quintinuskathedraal in Hasselt de geconserveerde schedelreliekenschat van Herkenrode gaan bewonderen. In een interactieve multimediale opstelling, kan je elke schedel of botfragment uit de schat  van dichtbij bekijken.


De relieken zouden volgens de legende afkomstig zijn van de Heilige Ursula en de 11(000) maagden, die in Keulen om het leven werden gebracht. Abt Willem van Rijckel van Sint-Truiden bracht de relieken mee naar Herkenrode, waar er vanaf de 13de eeuw een bedevaartscultus rond de relieken ontstond. Na de Franse Revolutie werd de schat bewaard in de parochiekerk van Kermt, en sinds 2006 is ze eigendom van de kerkfabriek Sint-Quintinus.

copyright KIK-IRPADe opstelling is zo gemaakt dat je in de Sint-Brigittakapel, tegenover de kast waarin de geconserveerde schedelrelieken bewaard worden, via een touchscreen elk fragment van de reliekenschat naar voren kan halen. De foto's van de fragmenten zijn gemaakt nadat de schedels geconserveerd zijn en ze tonen zo de pracht en rijkdom van het textiel waarin de schedels en botfragmenten verpakt zijn.

De conservatie en de tentoonstelling zijn een samenwerking tussen de kerkraad, de erfgoedcel, het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, het multifunctionele architectenvennootschap Spectrum en Helena.be.

De tentoonstelling is te bezichtigen in de Sint-Brigittakapel in de Sint-Quintinuskathedraal, tussen 14 augustus en 12 september 2010, telkens van 9u tot 16u30.


Publicatie Schedelrelieken van Herkenrode


De tentoonstelling is het sluitstuk van een onderzoeks- en conservatieproject, dat de afgelopen jaren achter de schermen gerealiseerd werd. Aan de conservatie ging een uitgebreid historisch en materiaal-technisch onderzoek vooraf.

De resultaten van dat onderzoek en de methodiek van de conservatie worden beschreven in de publicatie Schedelrelieken van Herkenrode, verkrijgbaar bij Toerisme Hasselt, Het Stadsmus, de Virga Jesseshop (Vismarkt) of via deze website. Er is ook een postkaartenreeks van de reliekenschat.


 

Inventarissen Virga Jessebasiliek en Sint-Quintinuskathedraal

In het kader van de Virga Jessefeesten, werd het project waarbij de erfgoedcel alle kunst- en cultusobjecten van de Hasseltse kerkfabrieken door het CRKC laat inventariseren, toegespitst op de inventarisatie van de Virga Jessebasiliek en de Sint-Quintinuskathedraal.

De inventarissen zijn gepubliceerd in 2 boeken in de reeks Inventaris kunst- en cultusobjecten Hasselt. De publicatie van de Sint-Quintinuskathedraal is een selectie uit de inventaris. Bij het boek zit een cd-rom met de volledige inventaris, waarop ook alle geconserveerde schedels met foto zijn opgenomen.
De inventaris is ook raadpleegbaar op Erfgoedplus.


Kinderwandeling Waw... Hasselt keitof versierd!

Tijdens de Virga Jessefeesten ziet de stad er anders uit dan anders. De straatcomité's (de "rotten") hebben zorgvuldig werk gemaakt van versieringen in hun straat.

De erfgoedcel en het Virga Jessecomité maakten werk van een stadswandeling op kindermaat, om kinderen kennis te laten maken met de verhalen achter die versieringen.

Waw
...Hasselt keitof versierd! is enkel verkrijgbaar tijdens de Virga Jessefeesten zelf, omdat de wandeling zo opgebouwd is, dat de kinderen de versieringen zelf te zien krijgen.

De wandeling is voor kinderen van de lagere school (6-12 jaar oud), onder begeleiding van volwassenen en duurt ongeveer 1,5u. De wandeling start aan het Groenplein.

De kinderen kunnen een vragenlijst invullen en één van de 50 boeken winnen, die Clavis wegschenkt.

De wandeling is te verkrijgen bij Toerisme Hasselt en in de Virga Jesseshop vanaf 14 augustus, en dit tot en met de laatste ommegang op zondag 29 augustus. Het boekje kost € 0,5.Stripverhaal Valentinus. 't Heilig Paterke


Het rot 't Dorp en de Minderbroeders vzw werkten aan een stripverhaal rond het leven van de zaligverklaarde pater Valentinus, beter gekend als het "Heilig Paterke". De strip verbeeldt het leven en werk van pater Valentinus op een kleurrijke en toegankelijke manier.

De publicatie is te bestellen via de website; er is keuze twee afwerkingen: softcover (€ 5) en hardcover (€ 12).

 

In deze nieuwsbrief communiceert de Erfgoedcel Hasselt over de activiteiten en het beleid van de Hasseltse erfgoedorganisaties. Opmerkingen en items voor volgende nieuwsbrieven mogen bezorgd worden aan erfgoedcel@hasselt.be. Indien u meent dat de gegevens onjuist of onvolledig zijn, of dat bepaalde rechten zijn geschonden, dan vernemen wij dit graag zo snel mogelijk.
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, schrijf u dan hier uit of mail naar erfgoedcel@hasselt.be met vermelding 'uitschrijven nieuwsbrief'.
Erfgoedcel Hasselt
Groenplein 1 - 3500 Hasselt
T +32 11 23 96 96 - F +32 11 23 95 36
erfgoedcel@hasselt.be - www.erfgoedcelhasselt.be
Stad Hasselt Vlaamse Overheid
Uitschrijven
Archief