www.erfgoedcelhasselt.be
 
8 februari 2011
 

Wa Speele Ze? 100 jaar cinema in Hasselt
tentoonstelling

Nog tot 20 maart loopt in Het Stadsmus een tentoonstelling over 100 jaar cinema in Hasselt. Onder het toeziende oog van Charlton Heston en Yul Brynner passeren zowat twaalf cinema's de revue, van de Pathé tot de Trioscoop. De Hasseltse filmmemorabilia, foto's uit de oude doos, plannen en gevels van vergane glorie warden samen gepresenteerd met talrijke filmaffiches en calicots.

Meer informatie vind je op de website van Het Stadsmus.

 

200 jaar na de burentwisten tussen Hasselt en Zonhoven over het heidegebied
oproep naar volksverhalen

200 jaar geleden werd het eeuwenoude conflict over een heidegebied tussen Hasselt en Zonhoven beslecht. De 500 jaar durende ruzie tussen de gemeenten was de aanleiding tot plagerijen, grondvernielingen, illegale arrestaties, inbeslagnames, gewapende aanvallen en dure processen. Hoewel het conflict meer dan 200 jaar oud is, worden er nog vaak verhalen verteld over deze vete tussen Hasselaren en Zonhovenaren.

Als u zich nog dergelijke volksverhalen herinnert over ruzies, vechtpartijen op kermissen, plagerijen of sabotage, ... mag u die aan ons bezorgen. Of misschien kent u iemand die er meer over weet? Laat het ons weten! Alle informatie is welkom. Mail of bel naar Ward Segers, ward.segers@hasselt.be, 011 23 98 85.

Naar aanleiding van deze verjaardag willen de gemeenten Hasselt en Zonhoven de nog aanwezige sporen van het heideconflict verzamelen en van 1 oktober 2011 tot 8 januari 2012 tonen aan het grote publiek in het project ‘Tot hier en terug. Burentwisten tussen Hasselt en Zonhoven'.

Warm Aanbevolen Sint-Lambrechts-Herk 
oproep naar fotomateriaal
 

In het najaar van 2011 zal in Sint-Lambrechts-Herk de 7de editie van Warm Aanbevolen doorgaan. Naast een cultureel programma is er dan ook een historische fototentoonstelling te zien over het leven in Sint-Lambrechts-Herk tijdens de laatste 200 jaar.

De dienst cultuur en de erfgoedcel zijn hiervoor nog op zoek naar fotomateriaal: feesten, tradities, klasfoto's, familiefoto's, de inhaling van een pastoor, jeugdverenigingen, ... Op de tentoonstelling mogen foto's met inwoners van Sint-Lambrechts-Herk niet ontbreken!

Heb je nog materiaal of heb je vragen over de oproep, neem dan contact op met de erfgoedcel via mail of telefoon (erfgoedcel@hasselt.be of 011 23 96 96).

 

Projectsubsidies voor erfgoed in Limburg
insturen vóór 15 april 2011

Erfgoedwerkers die een project uitwerken met betrekking tot de zorg voor, het onderzoek van en de ontsluiting van erfgoed in de provincie Limburg, kunnen via het reglement Projectsubsidies voor erfgoed in Limburg een subsidie van maximaal € 12 500 aanvragen. De provinciale projectsubsidie bedraagt maximaal 60% van de geraamde projectkosten met een maximum van 12 500 €. Dossiers worden dit jaar ingewacht vóór 15 april, via het aanvraagformulier

Om in aanmerking te komen is het onder meer nodig dat een erfgoedproject een regionale uitstraling beoogt, en inspeelt op actuele en vernieuwende ontwikkelingen in het erfgoedveld. Indien projecten aanknopen bij de huidige provinciale beleidsaccenten voor erfgoed of tot stand komen in samenwerking met andere spelers zoals onderwijs, toerisme, enz. kan dit de kans op subsidiëring verhogen.

Indien u een projectaanvraag wil indienen, neemt u best vooraf contact met het PCCE, tel. 011 23 75 75, e-mail pcce@limburg.be

 

In deze nieuwsbrief communiceert de Erfgoedcel Hasselt over de activiteiten en het beleid van de Hasseltse erfgoedorganisaties. Opmerkingen en items voor volgende nieuwsbrieven mogen bezorgd worden aan erfgoedcel@hasselt.be. Indien u meent dat de gegevens onjuist of onvolledig zijn, of dat bepaalde rechten zijn geschonden, dan vernemen wij dit graag zo snel mogelijk.
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, schrijf u dan hier uit of mail naar erfgoedcel@hasselt.be met vermelding 'uitschrijven nieuwsbrief'.
Erfgoedcel Hasselt
Groenplein 1 - 3500 Hasselt
T +32 11 23 96 96 - F +32 11 23 95 36
erfgoedcel@hasselt.be - www.erfgoedcelhasselt.be
Stad Hasselt Vlaamse Overheid
Uitschrijven
Archief