www.erfgoedcelhasselt.be
 
Erfgoeddag 2011: Armoe Troef 19/04/2011
 

Erfgoeddag 2011: Armoe Troef: schrijf je in!
zondag 1 mei

Op zondag 1 mei is het opnieuw Erfgoeddag. Dit jaar staat die in het teken van armoede en armoedebestrijding, beide eeuwenoude gegevens in onze samenleving. Voor één dag is het niet het verhaal van de rijken en de overwinnaars die centraal staat, maar wel die van de zogenaamde “mensen zonder geschiedenis”. Op Erfgoeddag kan je komen proeven van hun troeven!

Proef een traditioneel Sint-Hubertusbroodje, of pik een voorstelling over armoede en kienen mee in Ter Hilst. 6 verenigingen openen de deuren en vertellen hun geschiedenis: Sint-Vincentius Kuringen, De Brug Hasselt vzw, Klavertjevier, Café Anoniem, het Volkstehuis en de minderbroeders. In Herkenrode kan je de documentaire over Tijl van Limburg gaan bekijken. Verder zijn er nog lezingen en wandelingen.

 

Het volledige programma vind je hier. Je kan kiezen voor één activiteit uit het programma, maar ook verschillende locaties bezoeken want alle activiteiten liggen langs een fietsroute. Geen zin om de benen te strekken? Er vertrekt ook een pendelbus aan het Volkstehuis, die je langs alle locaties brengt.

 Wa speele ze?
Publicatie over 100 jaar Hasseltse cinemageschiedenis

Op zondag 27 maart werd de langverwachte publicatie over 100 jaar cinema's en feestzalen in Hasselt voorgesteld aan het grote publiek. Zowat 12 cinema's passeren de revue, van de Pathé tot de Trioscoop.
De publicatie is verkrijgbaar via de website van de erfgoedcel, bij Toerisme Hasselt en in Het Stadsmus.

 

 

 

 Limburgse Open Gebedshuizendag
zondag 15 mei

Op zondag 15 mei zetten 12 gebedshuizen tussen 13u en 18u de deuren open voor bezoekers. Je kan getuige zijn van gebedsmomenten, orgelconcerten, rondleidingen, gospel, theeceremoniën, tentoonstellingen, ... maar het blijft niet bij kijken alleen: in ieder gebedshuis staat je ook een artistiek, cultureel of culinair extraatje te wachten. Voor kinderen is er een leuke fotozoektocht waarmee een originele Hasseltse gezinsprijs te winnen is.  Er is ook een toegankelijk aanbod voor personen met een beperking voorzien (audiobeschrijving, tolk in Vlaamse gebarentaal, aangepast vervoer en rolstoeltoegankelijkheid).

De deelnemende gebedshuizen zijn:

 • Ayasofya Moskee (Turkse moskee)
 • Badr Moskee (Marokkaanse moskee)
 • Baha’i gemeenschap
 • Bait-Ur-Raheem Moskee (Ahmadiyya moskee)
 • Vrijzinnig-Humanistische gemeenschap
 • Evangelische Kerk De Zaaier
 • Kerkgemeenschap van de Zevende Dag (Adventskerk)
 • Orthodoxe Parochie Drie Hiërarchen Hasselt
 • Sint-Quintinuskathedraal
 • Verenigde Protestantste Kerk
 • Volle Evangelie Gemeente Gibeon
 • Church of Pentecost (Pinkstergemeenschap)

Je kan de gebedshuizen bezoeken tijdens een fietstocht, die de stedelijke Integratiedienst uitstippelde. Hiervoor kan je gratis fietsen van de stad reserveren, via de gemeenschapswachten.

Vanaf 2 mei is er een folder beschikbaar met meer informatie. Die vind je bij Toerisme Hasselt, bij de stedelijke Integratiedienst, bij de Provincie Limburg en bij de deelnemende gebedshuizen. Op deze website vind je vanaf dan ook meer informatie.
Meer info? Integratiedienst Hasselt, Groenplein 1, 3500 Hasselt, 011 23 94 36 of integratie@hasselt.be

De Limburgse Open Gebedshuizendag in Hasselt is een organisatie van Stad Hasselt, het Provinciaal Integratiecentrum, het Provinciaal Steunpunt Toegankelijkheid en vzw INTRO.
 

Vrijwilligers: mail of stuur je foto!

2011 werd door de Europese commissie uitgeroepen tot het jaar van de vrijwilliger en daarom wil het Hasseltse stadsbestuur dit jaar zijn vrijwilligers zichtbaar maken, extra in de bloemetjes zetten en bedanken voor wat zij doen. Vrijwilligerswerk is immers van onschatbare waarde.

Doe jij vrijwilligerswerk?  Of ken je iemand die vrijwilliger is en wil je hem of haar graag verrassen?  Sta jij of iemand die je kent op regelmatige basis ten dienste van anderen? Mail of stuur dan jouw/zijn of haar profielfoto met vermelding van voornaam en naam en de vereniging waar de persoon actief is, naar het kabinet van burgemeester Hilde Claes, t.a.v. Ann Louwet, Groenplein 1, 3500 Hasselt - e-mailadres: ann.louwet@hasselt.be en dit tot en met 1 mei 2011. Later dit jaar zullen de foto's gebruikt worden tijdens een actie om al die Hasseltse vrijwilligers te bedanken. 

Technische specificaties foto: profielfoto met een resolutie van minimaal 300 dpi, jpegformaat en best niet groter dan 3 megabyte. 

 

In deze nieuwsbrief communiceert de Erfgoedcel Hasselt over de activiteiten en het beleid van de Hasseltse erfgoedorganisaties. Opmerkingen en items voor volgende nieuwsbrieven mogen bezorgd worden aan erfgoedcel@hasselt.be. Indien u meent dat de gegevens onjuist of onvolledig zijn, of dat bepaalde rechten zijn geschonden, dan vernemen wij dit graag zo snel mogelijk.
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, schrijf u dan hier uit of mail naar erfgoedcel@hasselt.be met vermelding 'uitschrijven nieuwsbrief'.
Erfgoedcel Hasselt
Groenplein 1 - 3500 Hasselt
T +32 11 23 96 96 - F +32 11 23 95 36
erfgoedcel@hasselt.be - www.erfgoedcelhasselt.be
Stad Hasselt Vlaamse Overheid
Uitschrijven
Archief