www.erfgoedcelhasselt.be
 
Nieuwsbrief Erfgoedcel Hasselt - 16 15 juli 2011
 

Monstrans van Herkenrode op Vlaamse Topstukkenlijst

De oudste gekende monstrans ter wereld, de torenmonstrans van Herkenrode die bewaard wordt in Het Stadsmus, promoveert tot topstuk van de Vlaamse Gemeenschap. Dat betekent dat deze uit 1286 daterende monstrans voor Vlaanderen een zeldzaam en onmisbaar cultuurgoed is.

Er is vandaag geen monstrans gekend die ouder zou zijn dan deze van Herkenrode. De ouderdom van de monstrans is gekend omdat er een lelie als merk op staat. Deze lelie werd in 1275 als keurmerk verplicht door de Franse koning Filips III. De verguld zilveren monstrans uit Het Stadsmus is het vroegste voorbeeld van edelsmeedwerk waarop deze lelie staat.

De priorin van Herkenrode, Aleidis van Diest, bestelde de monstrans bij een Parijse edelsmid, maar het is niet duidelijk voor welk doel. Het Heilig Sacrament van Mirakel, ook wel gekend als de 'bloedende hostie', dateert pas van 1317 en bracht vanaf dan een hele bedevaartstraditie op gang. Tot het einde van de 17de eeuw werd de torenmonstrans gebruikt voor de 'bloedende hostie'. Vandaag wordt de hostie bewaard in de Sint-Quintinuskathedraal, de torenmonstrans is ook eigendom van de kathedraal, maar te bewonderen in Het Stadsmus.

Op de Vlaamse topstukkenlijst staan nog 2 andere Hasseltse stukken: de aflaatbrief van 1363, ook uit Herkenrode en de graduale van Sint-Truiden. Beide stukken worden bewaard in de Provinciale Bibliotheek Limburg.

Meer informatie:Water in Hasselt
Oproep naar getuigen, foto's en verhalen

De Erfgoedcel Hasselt verzamelt informatie over alles wat in Hasselt met water in de 19de en 20ste eeuw te maken heeft: waterlopen, zwembaden, watermolens, watertorens, badkamerinrichting en water als kunst of cultuur. Wie kent nog nog verhalen over het oude zwembad of oude pompen in de binnenstad? Wie heeft nog foto's van beken en rivieren die nu overdekt zijn? Wie kent nog verhalen over activiteiten aan de Kanaalkom, ... ?

De resultaten van dit onderzoek zullen ondermeer terug te vinden zijn op www.hasel.be, online encyclopedie over Hasselt en de Hasselaren, geschreven door Hasselaren.

Alle informatie is welkom! Het materiaal kan binnengebracht worden bij Anke Souvereyns (anke.souvereyns@hasselt.be of 011 23 96 96). Fotomateriaal wordt meteen ingescand, zodat je het terug mee naar huis kan nemen. 


Eerste Erfgoedplein op Hasseltse Cultuurbeurs

Het Hasseltse erfgoedveld is volop in beweging! De afgelopen jaren hebben vrijwilligers, verenigingen en instellingen elkaar in steeds wisselende projecten of in een langdurige samenwerking gevonden. Projecten als Erfgoeddag werden een vaste waarde. Ook de waardering en fierheid voor ons eigen, lokale erfgoed is toegenomen. De Virga Jessefeesten werden opgenomen op de Vlaamse lijst voor het immateriële erfgoed en de Herkenrodemonstrans die in Het Stadsmus bewaard werd, is het eerste Hasseltse stuk op de Vlaamse Topstukkenlijst.

Met eendezelfde dynamiek zullen zowat 20 Hasseltse erfgoedverenigingen en -instellingen zich voorstellen op een heus Erfgoedplein op de jaarlijkse Hasseltse Cultuurbeurs. Zo kunnen nieuwe ideeën voor samenwerking rond Hasselts erfgoed ontstaan. Met hapjes, drankjes, activiteiten en boeken belooft het een kleurrijk en smaakvol plein te worden. Ieder uur is er een mooi geschenk te winnen en ook voor de kinderen is er een activiteit voorzien.

Tijdens deze Cultuurbeurs zal schepen Karolien Mondelaers ook een nieuwe brochure voorstellen: Wie is wie? Het Hasseltse erfgoedveld, waarin meer dan 35 erfgoedspelers hun werking toelichten. Die brochures zijn gratis en zijn bedoeld als stimulans om in Hasselt rond erfgoed aan de slag te gaan.

Kom van het Hasseltse erfgoed proeven op het Erfgoedplein!

Cultuurbeurs
zaterdag 3 en zondag 4 september
Cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, 3500 Hasselt
Een overzicht van de activiteiten vind je in een volgende nieuwsbrief.
Meer info: erfgoedcel@hasselt.be of 011 23 96 96
 

Creativity World Forum: Hoe ziet Hasselt er in 2050 uit?
Brainstormers gezocht! 

Op 16 en 17 november gaat in Hasselt het Creativity World Forum door. Hier zullen een aantal wereldberoemde creatievelingen spreken over hoe hun ideeën tot stand kwamen. (http://www.creativityworldforum.be/en/events/cwf11)

Om de Hasselaar ook bij dit grootse creatieve evenement te betrekken organiseert de stad Hasselt een grote brainstorm over de toekomst van de stad: hoe ziet Hasselt er in 2050 uit?

De brainstormsessie gaan door op 27 juli, 10 augustus en 24 augustus, in KAAI 16, telkens van 18 uur 30 tot 22 uur. Een overzicht van de thema's waarover gebrainstormd zal worden vind je hier:  http://www.hasselt.be/nl/press/1033398/hasselt-zoekt-brainstormers-voor-toekomstcongres.html

Wil je mee brainstormen? Geef dan een seintje aan Veerle Bijnens (veerle.bijnens@hasselt.be), met vermelding van de dag waarop je wil deelnemen.Erfgoedkoning Rapertingen bekend
Erfgoedkoning Sint-Hubertus gezocht

Sinds 2010 organiseren Het Stadsmus en de Erfgoedcel Hasselt een oproep naar Hasselaren om hun erfgoed kenbaar te maken. Dit gebeurt via brieven die per wijk in elke Hasseltse brievenbus vallen.

Bekijk op www.erfgoedkoning.be de winnaar van Rapertingen, Sarah De Baerdemaeker. Sinds deze week kregen de inwoners van Sint-Hubertus hun brief in de bus.

Wordt verwacht ... 

  • Historic Days Aero Kiewit (laatste weekend augustus)
  • Kuringen artistiek in beeld gebracht (vanaf 8 september)
  • opening Belevingscentrum Abdijsite Herkenrode (9 september)
  • Open Monumentendag 11 september: Conflict
  • Tot hier en terug (2 oktober t.e.m. 8 januari 2012)
  • Warm Aanbevolen Sint-Lambrechts-Herk met voorstelling inventaris kunst- en cultusobjecten parochie Sint-Lambertus Sint-Lambrechts-Herk (9 oktober t.e.m. 23 oktober)
  • voorstelling inventaris kunst- en cultusobjecten parochie Sint-Gertrudis Kuringen (eind oktober)

 

 

In deze nieuwsbrief communiceert de Erfgoedcel Hasselt over de activiteiten en het beleid van de Hasseltse erfgoedorganisaties. Opmerkingen en items voor volgende nieuwsbrieven mogen bezorgd worden aan erfgoedcel@hasselt.be. Indien u meent dat de gegevens onjuist of onvolledig zijn, of dat bepaalde rechten zijn geschonden, dan vernemen wij dit graag zo snel mogelijk.
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, schrijf u dan hier uit of mail naar erfgoedcel@hasselt.be met vermelding 'uitschrijven nieuwsbrief'.
Erfgoedcel Hasselt
Groenplein 1 - 3500 Hasselt
T +32 11 23 96 96 - F +32 11 23 95 36
erfgoedcel@hasselt.be - www.erfgoedcelhasselt.be
Stad Hasselt Vlaamse Overheid
Uitschrijven
Archief