www.erfgoedcelhasselt.be
 
Nieuwsbrief Erfgoedcel Hasselt 18 16 september 2011
 

Ronleidingen religieus erfgoed Sint-Lambrechts-Herk en Kuringen

Het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur inventariseerde het patrimonium van de kerken en kapellen in de parochies Sint-Lambrechts-Herk en Kuringen. De religieuze kunst- en cultusobjecten werden grondig beschreven, gemeten en gefotografeerd. Voor de kerkfabrieken is het een uitbreiding van de basisinventaris die elke kerkfabriek moet hebben en tegelijk wordt het erfgoed dat beheerd wordt door de kerkfabrieken ook toegankelijker gemaakt voor het grote publiek. De inventarissen worden gepubliceerd en ontsloten op www.erfgoedplus.be.


Samen met de kerkfabrieken biedt de Erfgoeddcel Hasselt ook 3 rondleidingen aan in de parochies Sint-Lambrechts-Herk en Kuringen:

  • donderdag 29 september, 19 uur 30, Sint-Lambertuskerk Sint-Lambrechts-Herk
  • zondag 2 oktober, 10 uur 45, Sint-Lambertuskerk Sint-Lambrechts-Herk
  • vrijdag 21 oktober, 19 uur, Sint-Gertrudiskerk Kuringen

Meer informatie over het inventarisatieproject religieus erfgoed vind je op onze website. De publicaties van deze inventarissen zijn te verkrijgen op de rondleidingen. Je kan ze ook bestellen via de website.

 Quizteams gezocht voor Hasselt-Zonhovenquiz!
zondag 2 oktober 
 Tot hier en terug. Burentwisten tussen Hasselt en Zonhoven

Op het terrein van het vliegveld van Kiewit laten de organisatoren de strijd tussen Zonhoven en Hasselt opnieuw losbarsten tijdens een heuse Hasselt-Zonhovenquiz. Ploegen uit beide gemeentes strijden er om de hoofdprijs: een luchtdoop boven Hasselt en Zonhoven. De locatie is uniek: het terrein van het vliegveld van Kiewit is eigendom van Zonhoven, maar behoort het administratief tot Hasselt.

 

De quiz gaat door op zondag 2 oktober om 16 uur bij Aero-Kiewit, Luchtvaarstraat 100.
Deelname: ploegen van max. 5 personen, gratis, inschrijven via ward.segers@hasselt.be - 011 23 98 85 of guido.pirotte@zonhoven.be - 011 81 04 82, maximum 14 ploegen.

Deze quiz wordt georganiseerd in het kader van een intergemeentelijk project over de heidetwisten tussen Hasselt en Zonhoven, Tot hier en terug. Burentwisten tussen Hasselt en Zonhoven. Meer informatie over dit project vind je op www.hetstadmus.be.

 Warm Aanbevolen Sint-Lambrechts-Herk
cultuur en erfgoed op ongewone plekken in je buurt!

 

Op zondag 9 oktober start het wijkproject Warm Aanbevolen en deze editie gaat door in Sint-Lambrechts-Herk. De inwoners van Sint-Lambrechts-Herk stelden een boeiend programma van erfgoed en cultuur samen, ondersteund door de stedelijke dienst cultuur, het Cultuurcentrum Hasselt, de Erfgoedcel Hasselt en de diensten wijkmanagement en integratie.  We lichten alvast de erfgoedactiviteiten eruit:

  • rondleiding religieus erfgoed in de Sint-Lambertuskerk: donderdag 29 september om 19 uur 30 en op zondag 2 oktober om 10 uur 45
  • fototentoonstelling Sint-Lambrechts-Herk vroeger en nu: van zondag 9 oktober tot en met zondag 23 oktober, maandag tot zaterdag van 14 tot 18 uur, zondag van 10 tot 18 uur, Elckerlyc, Pastorijstraat 4
  • nocturne bij de tentoonstelling: donderdag 13 oktober om 20 uur, Elckerlyc, Pastorijstraat 4
  • publicatie Warm Aanbevolen Sint-Lambrechts-Herk

Je kan de programmabrochure downloaden en het cultuurprogramma raadplegen op www.ccha.be.

Limburg siert en viert
Limburgs Volkskundig Genootschap inventariseert en onderzoekt voortuinversieringen

Ossen, huwelijksverjaardagen, ooievaars, voordeuren, ... in Limburg zie je geregeld versierde voortuintjes. Het Limburgs Volkskundig Genootschap heeft dit fenomeen een jaar lang onderzocht. Interviewers trokken op pad om getuigenissen te inventariseren. De drive achter vele versieringen is : wij willen een feestje! Limburg toont zo hoe sterk het sociale weefsel van buurten, families en verenigingen is. Goed nieuws hierbij: deze gebruiken zijn niet met verdwijnen bedreigd, integendeel.

Dit alles is verzameld in een mooi fotoboek: Limburg siert en viert, een eigen uitgave van het Limburgs Volkskundig Genootschap. De publicatie wordt voorgesteld op vrijdag 23 september om 16 uur in de Boudewijnzaal van het provinciehuis (Universiteitslaan 1, 3500 Hasselt). De voorstelling van het boek sluit af met een drankje om 17u.

Als je de voorstelling wil bijwonen, geef dan een seintje aan Luk Indesteege (luk.indesteege@telenet.be) vóór 19 september: luk.indesteege@telenet.be. De publicatie zelf kan besteld worden via Willy Remans (willy.remans@telenet.be).

Luk Indesteege geeft over het onderzoek ook een lezing op 16 oktober in het Huis van Alijn in Gent. Meer informatie hierover vind je op www.volkskunde-vlaanderen.be/cms.php?id=81.

Zeie.n iech oech anne rups...?
Oproep voor tentoonstelling over Hasseltse kermis

Zie ik je aan de rups? Binnenkort is het terug Hasselt kermis. Heel wat Hasselaren hebben mooie en leuke herinneringen aan de septemberkermis in hun stad. Voor een tentoonstelling in het najaar van 2013 zoeken Het Stadsmus en het stadsarchief van Hasselt documenten, foto’s en memorabilia van de Hasseltse kermis.

Heb je (bewegend) beeldmateriaal van je nichtje obbe rups, van parrain enne calypso, van marraine of bobonne enne zwiekskes, of een klasfoto in Cirque De Muynck,… Laat het dan weten! U kunt met uw beeldmateriaal terecht in het stadsmuseum Het Stadsmus. Alles wordt ingescand en/of gefotografeerd. U krijgt het materiaal zo snel mogelijk terug.

Het Stadsmus, Guido Gezellestraat 2, Hasselt, 011 23 98 90, hetstadsmus@hasselt.be

1913: onderzoek naar het alledaagse leven
studiedag voor heemkundige kringen

Hoe onderzoek je het alledaagse leven uit een periode waarover (bijna) niemand nog kan getuigen? Het jaar 1913 vormt het uitgangspunt voor een project rond het alledaagse leven, waarbij je erfgoed zelf kan laten spreken: foto's, prenten, brieven, documenten, voorwerpen, ...

Hoe je zoiets concreet aanpakt (als heemkundige of erfgoedkring), verneem je op zaterdag 1 oktober in Zutendaal. Heemkunde Limburg, de Limburgse erfgoedcellen en FARO organiseren een workshop voor alle geïnteresseerden.

Meer informatie vind je op www.heemkunde-vlaanderen.be/?p=6783.

In deze nieuwsbrief communiceert de Erfgoedcel Hasselt over de activiteiten en het beleid van de Hasseltse erfgoedorganisaties. Opmerkingen en items voor volgende nieuwsbrieven mogen bezorgd worden aan erfgoedcel@hasselt.be. Indien u meent dat de gegevens onjuist of onvolledig zijn, of dat bepaalde rechten zijn geschonden, dan vernemen wij dit graag zo snel mogelijk.
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, schrijf u dan hier uit of mail naar erfgoedcel@hasselt.be met vermelding 'uitschrijven nieuwsbrief'.
Erfgoedcel Hasselt
Groenplein 1 - 3500 Hasselt
T +32 11 23 96 96 - F +32 11 23 95 36
erfgoedcel@hasselt.be - www.erfgoedcelhasselt.be
Stad Hasselt Vlaamse Overheid
Uitschrijven
Archief