www.erfgoedcelhasselt.be
 
Nieuwsbrief Erfgoedcel Hasselt 19 7 oktober 2011
 

Warm Aanbevolen Sint-Lambrechts-Herk
9 -23 oktober 2011

Op zondag 9 oktober wordt het wijkproject Warm Aanbevolen geopend. De opening van de historische fototentoonstelling over het leven in in Sint-Lambrechts-Herk, is meteen ook de start van 2 weken vol cultuur op ongewone plekken in de wijk.

De inwoners van Sint-Lambrechts-Herk stelden een boeiend programma van erfgoed en cultuur samen, ondersteund door de stedelijke dienst cultuur, het Cultuurcentrum Hasselt, de Erfgoedcel Hasselt en de diensten wijkmanagement en integratie.  We lichten alvast de erfgoedactiviteiten eruit:

  • fototentoonstelling Sint-Lambrechts-Herk vroeger en nu: van zondag 9 oktober tot en met zondag 23 oktober, maandag tot zaterdag van 14 tot 18 uur, zondag van 10 tot 18 uur, Elckerlyc, Pastorijstraat 4
  • nocturne bij de tentoonstelling: donderdag 13 oktober om 20 uur, Elckerlyc, Pastorijstraat 4
  • publicatie Warm Aanbevolen Sint-Lambrechts-Herk

 Je kan de programmabrochure downloaden en het cultuurprogramma raadplegen op www.ccha.be.

Een week na afloop van het project kan je ook nog een geleid bezoek aan Sint-Lambrechts-Herk volgen: op 30 september vertrekt om 14 uur een wandeling van ongeveer 2 uur, aan zaal Elckerlyc. Reserveren is verplicht en kan gebeuren tot zaterdag 15 uur op het telefoonnummer 011 23 95 40 of toerisme@hasselt.be . De vergoeding voor de gids bedraagt 2 € per persoon, 1 € met UIT-pas en tot 12 jaar gratis: te betalen aan de gids net voor het vertrek.

Tot hier en terug: de fietstocht

Afgelopen zondag werd de hernieuwde site rond de paalsteen in Kuringen plechtig geopend, in het bijzijn van heel wat kijklustigen. Na afloop werd er gefietst: van de Platwijers, over Aero Kiewit, de molenschans, de Holsteen, Bokrijk en via de "houte vonder" terug naar de Paalsteen.

Deze fietsroute is ook verkrijgbaar in een fietsbrochure. Onderweg maak je kennis met markante plekken en vergeten volksverhalen die je  onderdompelen in de strijd van toen. De fietstocht duurt ongeveer anderhalf uur en je fietst zo'n 25 km. Het boekje is vanaf vandaag te koop via onze website, in Het Stadsmus, bij Toerisme Hasselt, bij Toerisme Zonhoven, Camping Holsteenbron en Domein Kiewit.
Het boekje kost € 2 (excl. verzendkosten).

De fietstocht maakt deel uit van het intergemeentelijke project over de heidetwisten tussen Hasselt en Zonhoven, Tot hier en terug. Burentwisten tussen Hasselt en Zonhoven. Meer informatie over dit project vind je op www.hetstadmus.be.

Oproep!
Historische foto's van waterlopen in Hasselt

De Erfgoedcel Hasselt doet beroep op jou als erfgoedliefhebber en Hasselaar om meer informatie te verzamelen over Hasselts water in de 19de en 20ste eeuw.

Foto's van waterwegen, activiteiten en gebeurtenissen in en rond water, infrastructuur, ... alles is welkom. Ken je ook nog interessante verhalen of heb je nog andere historische informatie, laat dan zeker iets weten! 

Het materiaal kan binnengebracht worden bij de Erfgoedcel Hasselt; het wordt meteen ingescand en je kan het terug meenemen.

De Erfgoedcel Hasselt wil de verdwenen waterwegen terug in het straatbeeld brengen en deze geschiedenis zo volledig mogelijk maken op www.hasel.be.

INFO
Erfgoedcel Hasselt
tel.  011 23 90 87
anke.souvereyns@hasselt.be


Rondleiding Sint-Gertrudiskerk Kuringen
vrijdag 21 oktober 19 uur

Het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur inventariseerde het patrimonium van de Sint-Gertrudiskerk in Kuringen. De religieuze kunst- en cultusobjecten werden grondig beschreven, gemeten en gefotografeerd. De kerkfabriek organiseert een rondleiding in de kerk op vrijdag 21 oktober om 19 uur.  Een gids toont je de opmerkelijkste en mooiste stukken in de kerk.

Tijdens de rondleiding zullen de publicaties Kerken en kapellen Sint-Gertrudis Kuringen, alsook de Gids Sint-Gertrudiskerk Kuringen te koop aangeboden worden.

Meer informatie over het inventarisatieproject religieus erfgoed vind je op onze website.

In deze nieuwsbrief communiceert de Erfgoedcel Hasselt over de activiteiten en het beleid van de Hasseltse erfgoedorganisaties. Opmerkingen en items voor volgende nieuwsbrieven mogen bezorgd worden aan erfgoedcel@hasselt.be. Indien u meent dat de gegevens onjuist of onvolledig zijn, of dat bepaalde rechten zijn geschonden, dan vernemen wij dit graag zo snel mogelijk.
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, schrijf u dan hier uit of mail naar erfgoedcel@hasselt.be met vermelding 'uitschrijven nieuwsbrief'.
Erfgoedcel Hasselt
Groenplein 1 - 3500 Hasselt
T +32 11 23 96 96 - F +32 11 23 95 36
erfgoedcel@hasselt.be - www.erfgoedcelhasselt.be
Stad Hasselt Vlaamse Overheid
Uitschrijven
Archief