www.erfgoedcelhasselt.be
 
Niewsbrief Erfgoedcel Hasselt nr. 20 28 oktober 2011
 

Water in Hasselt
Weet jij wie er op deze foto staat en waar hij genomen is?

De Erfgoedcel Hasselt doet beroep erfgoedliefhebbers en Hasselaren voor informatie over Hasselts water in de 19de en 20ste eeuw. Foto's van waterwegen, activiteiten, gebeurtenissen in en rond water, infrastructuur, ... alles is welkom. Ken je interessante verhalen of heb je andere historische informatie, laat dan iets weten! Het materiaal kan binnengebracht worden bij de Erfgoedcel Hasselt; het wordt meteen ingescand en je kan het terug meenemen.

De Erfgoedcel Hasselt wil de verdwenen waterwegen terug in het straatbeeld brengen en deze geschiedenis zo volledig mogelijk maken op www.hasel.be.

info
Erfgoedcel Hasselt
tel.  011 23 90 87
anke.souvereyns@hasselt.be

DynamoDAGEN
Aan de slag met én in je omgeving - lokaal erfgoed in de klas

De Erfgoedcel Mijn-Erfgoed, de XIOS Hogeschool, de Provinciale Hogeschool en de Erfgoedcel Hasselt bundelen de krachten om leerkrachten van de doelgroepen 3 - 12 jaar en 12+ te inspireren om met lokaal erfgoed aan de slag te gaan in de klas. Tijdens 2 workshops geven ze je inspiratie en zeer concrete tips, aan de hand van projecten die ze in de afgelopen jaren ontwikkelden in Hasselt en de Mijnstreek.

De workshops worden georganiseerd in het kader van de DynamoDAGEN, dit zijn praktijkgerichte studiedagen om in elke klas met cultuur, en dus ook met erfgoed, aan de slag te gaan. De dynamoDAGEN worden georganiseerd door CANON de cultuurcel van het Ministerie van Onderwijs en Vorming.

Praktisch
woensdag 23 november van 13 uur 50 tot 16 uur: kleuter- en lager onderwijs
donderdag 24 november van 10 uur 10 tot 12 uur 20: secundair en hoger onderwijs
C-Mine, Genk
Meer informatie over andere workshops, over inschrijvingen en over de praktijkmarkt, vind je op www.dynamodagen.be ( http://goo.gl/QW8QI).  

Orgeldelicatessen ... op smaak gebracht door stadsorganist Johan Hermans en Fred Brouwers

Orgel is al eeuwen het avontuurlijkste der instrumenten. Wat speelt zich daarboven allemaal af, achter die muur van indrukwekkende pijpen, als de organist niet speelt? Volgt hij braaf de dienst? Leest hij wat? Eet hij een broodje? Nipt hij aan een jenevertje? Hoe verklaar je anders het woord ‘drankorgel’? De grote meesters waren vaak levensgenieters. Luister naar de culinaire verhalen en droom weg bij de muziek van Bach, Franck, Reger, Rossini, Praetorius, Purcell e.a. Achteraf kan je nagenieten met een hapje en een drankje.

Praktisch 
Maandag 14 november, 20 uur
Sint-Quintinuskathedraal
€5 / €4 met UiTpas
Reservatie en tickets: UiTpunt - Toerisme Hasselt, Lombaardstraat 3, 3500 Hasselt
toerisme@hasselt.be - 011 23 95 40


Week van de Smaak 
Lekker van bij ons

Deze nieuwe editie van de Week van de Smaak is samengesteld uit activiteiten, concerten, tentoonstellingen, ... die de rijkdom van streekproducten en streekgastronomie in Hasselt en Limburg tonen. We lichten er enkele uit ... smakelijk!

 - Jeneverdegustaties. Het Nationaal Jenevermuseum nodigt enkele stokerijen uit om hun bedrijf voor te stellen en de bezoekers te laten proeven van de verschillende jenevers uit hun ruime aanbod (data: www.jenevermuseum.be)

- Tweede Herkenrode-degustatiemenu (16 november / Tienschuur Herkenrode) (www.herkenrode.be)

- Lekker van bij ons - restaurantactie (van 12 november t.e.m. 23 november in de deelnemende restaurants en eethuizen in Hasselt, In samenwerking met Puur Limburg en vzw De Wroeter

- tentoonstelling "30 jaar Academie voor Streekgebonden Gastronomie" (5 november – 11 december / Het Stadsmus – tuincafé) (www.hetstadsmus.be)

- tentoonstelling "Smeets. Drie generaties jeneverstokers in Hasselt" (2 oktober – 8 januari / Nationaal Jenevermuseum) (www.jenevermuseum.be)

Praktisch
Week van de Smaak loopt van 12 t.e.m. 23 november op verschillende locaties. Je kan de programmafolder hier downloaden voor een volledig overzicht van de activiteiten. Meer informatie kan je ook krijgen via Toerisme Hasselt, toerisme@hasselt.be, 011 23 95 40 of www.uitinhasselt.be.

Erfgoedplus
Contactdag en opleidingen Erfgoedregister 2012

In het najaar treeft Erfgoedplus op verschillende momenten naar het publiek en erfgoedliefhebbers, met een contactdag en opleidingen voor het Erfgoedregister.

Ben je geïnteresseerd in de stand van zaken van deze website die de Limburgse en Vlaams-Brabantse erfgoedcollecties toegankelijk maakt? Kom dan naar de contactdag op 8 november. Informatie en programma vind je op deze folder.

Wie als heemkundige kring, erfgoedinstelling, kerkraad, archief, ... op zoek is naar een manier om zijn collectie te inventariseren en publiek toegankelijk te maken, kan hiervoor een gratis opleiding krijgen in zijn buurt. Op deze folder vind je uitleg over de informatie- en opleidingsessies in 2012.

Info
Bart Bosmans
Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed
bbosmans@limburg.be
www.erfgoedplus.be

Tata M'barka komt naar Hasselt!
Marokkaans theater op bezoek

Naar aanleiding van het islamitische offerfeest komt het internationale theatergezelschap ‘Théâtre Aquarium’ uit Rabat (Marokko) naar Hasselt. Met hun voorstelling ‘Tata M'barka’ hebben zij op lucratieve, kunstzinnige
maar vooral expressieve manier de situatie van de vrouw in scène gezet. Hierbij draait alles om een moeder, haar drie dochters, haar kleindochter en het moedige dienstmeisje Tata M'barka. Tegen een Marokkaanse bourgeoisie-achtergrond slepen ze je mee in hun tragische maar ook herkenbare en universele generatie-, cultuur- en genderconflicten.

De voorstelling wordt gespeeld in het Arabisch en zit vol elementen uit de Marokkaanse cultuur.  Het toneelstuk werd geschreven door Kadija Tanana en wordt gespeeld door zeven sociaal geëngageerde actrices uit Rabat.

Praktisch 
Maandag 7 november om 13 uur 30
Cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, 3500 HASSELT
Gratis inkom, vrije toegang
Meer informatie vind je bij de integratiedienst, integratie@hasselt.be of 011 23 94 36.

 

In deze nieuwsbrief communiceert de Erfgoedcel Hasselt over de activiteiten en het beleid van de Hasseltse erfgoedorganisaties. Opmerkingen en items voor volgende nieuwsbrieven mogen bezorgd worden aan erfgoedcel@hasselt.be. Indien u meent dat de gegevens onjuist of onvolledig zijn, of dat bepaalde rechten zijn geschonden, dan vernemen wij dit graag zo snel mogelijk.
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, schrijf u dan hier uit of mail naar erfgoedcel@hasselt.be met vermelding 'uitschrijven nieuwsbrief'.
Erfgoedcel Hasselt
Groenplein 1 - 3500 Hasselt
T +32 11 23 96 96 - F +32 11 23 95 36
erfgoedcel@hasselt.be - www.erfgoedcelhasselt.be
Stad Hasselt Vlaamse Overheid
Uitschrijven
Archief