www.erfgoedcelhasselt.be
 
Erfgoeddag 2012: Helden 11 april 2012
 

Erfgoeddag: Helden
zondag 22 april

De inschrijvingen voor de activiteiten voor Erfgoeddag lopen! Schrijf je vandaag nog in voor één van onze heldenactiviteiten op zondag 22 april tussen 10 uur en 18 uur op verschillende locaties in de stad en deelgemeenten. Download hier de brochure.

Opgelet! Er zijn 2 aanpassingen aan het programma.

Wandeling Boerenkrijg en burengeef: de wandeling wordt vervangen door een toneelspel gebaseerd op De Gladde Glipper van Suske en Wiske.
In 1798 kwamen de Vlaamse boerenkrijgers aan in Ter Hilst voor wat hun laatste strijd voor zelfbeschikkingsrecht zou worden. Een kapel en een jaarlijkse viering herdenken de vele slachtoffers die hier vielen. De vrouwen van Ter Hilst werkten aan een theaterstuk rond dit thema. Vanuit de strip ' De Gladde Glipper' van Suske en Wiske, dat zich ook afspeelt tijdens de Boerenkrijg, maakten en spelen zij nu hun eigen verhaal. 
Voorstelling om 14 uur en 16 uur in buurthuis De Magneet. Inschrijven bij karolien.wouters@hasselt.be.  

Abdijsite Herkenrode: extra activiteit!
Behalve de rondleidingen in het Belevingscentrum gaat er nog een extra activiteit door op de abdijsite. rfgoedkring Herkenrode-Kuringen organiseert i.s.m. metaaldetectieclub ‘Amicus Metallum Hasselt-Kuringen’ en firma ‘De Muntzoeker’ doorlopend demonstraties met enkele metaaldetectoren en 2 dieptescanners (scannen ondergrond tot 6m diep). Er wordt uitleg gegeven hoe dit alles werkt en je mag zelf ook testen met een metaaldetector. Wie weet vind jij een schat en word je zo de grote held van de Erfgoeddag. In het poortgebouw wordt doorlopend een presentatie getoond over de archeologische opgravingen die enkele jaren geleden plaastvonden.

Reuzencultuur in Limburg

De reuzen van Belgisch en Nederlands Limburg staan de komende maanden in de kijker:

Vrijdag 20 april: themadag Reuzencultuur in beide Limburgen
Optochten dagen op bij belangrijke gebeurtenissen, als hoogwaardigheidsbekleders op bezoek komen, ... en steeds kan de optocht van reuzen op grote belangstelling rekenen. In Nederland en Vlaanderen zijn er vele initiatieven en verenigingen bezig rond deze reuzencultuur. Op vrijdag 20 april organiseren het Interlimburgs Volkskundig Samenwerkingsverband
(IVoS) met zetel in het LimburgsMuseum Venlo, de Provincie Belgisch- en Nederlands-Limburg en
Volkskunde Vlaanderen vzw een studiedag in het LimburgsMuseum in Venlo.
Praktische informatie en inschrijvingen via deze folder.

Het Elfjulicomité werkt aan een kunstboek over de reuzencultuur in Limburg. Reuzen in Limburg werd samengesteld door Guido Willems en kreeg daarvoor informatie en ondersteuning vanuit verschillende heemkundige kringen en andere kenners uit Limburg. De publicatie wordt binnen enkele maanden voorgesteld in Genk, maar je kan nu al voorintekenen.
Meer informatie vind je in deze folder.

Studiedag voor jonge historici

Op vrijdag 27 april 2012 verleent het SOMA opnieuw het woord aan jonge historici uit heel het land. De traditie van “Studiedagen voor jonge historici” ging in 2006 van start vanuit de vaststelling dat veel masterscripties na september in universiteitsbibliotheken dreigen te bestoffen, ondanks hun kwaliteit en hun waardevolle bijdrage aan de kennis over de eigentijdse Belgische geschiedenis.

Dit jaar krijgt een twintigtal afgestudeerde Masters van het academiejaar 2010-2011 de kans om de resultaten van hun eindverhandeling aan een publiek van vakhistorici, studenten geschiedenis en historisch geïnteresseerden voor te stellen. Op 27 april is het de beurt aan een groep Masters die een scriptie schreven over de Tweede Wereldoorlog. 

Praktisch
De studiedag gaat door op vrijdag 27 april. De studiedag is gratis maar inschrijven is noodzakelijk.
Het programma opvragen en inschrijven kan bij Karel Strobbe (karel.strobbe@cegesoma.be of 02 556 92 11). De ingeschrevenen ontvangen enkele dagen voor de studiedagen de samenvattingen van alle lezingen, in het Nederlands en het Frans.

Hou ze aan boord!
Cursusavond voor lokale erfgoedverenigingen over vrijwilligers motiveren en begeleiden

Heemkunde Vlaanderen en het FORUM VOOR ERFGOEDVERENIGINGEN nodigen je graag uit op deze cursusavond over vrijwilligersbeleid. Koen Vermeulen van het Steunpunt voor Vrijwilligerswerk loodst je door tips en vragen over vrijwilligers in een erfgoedvereniging. Hoe bestuur ik anno 2012 best mijn erfgoedvereniging opdat de nieuwe vrijwilligers gemotiveerd blijven? Waar moet ik op letten als ik mijn bestuur wil verjongen? Hoe moet ik een goed vrijwilligersbeleid voeren zodat de (nieuwe) vrijwilligers aan boord blijven?

Tijdens de interactieve voordracht krijg je concrete tips om mee aan de slag te gaan. Tussendoor word je tijdens de rondetafelgesprekken uitgedaagd om ervaringen uit te wisselen en samen oplossingen te bedenken. Een aantal lokale erfgoedverenigingen met een goed vrijwilligersbeleid leggen uit hoe zij te werk gaan. Op het einde van de avond maak je een actieplan om je eigen vrijwilligersbeleid aan te pakken.

Praktisch
Dinsdag 15 mei van 19 uur tot 22 uur. 
Open Circuit - Huis Hoste, Koningin Astridlaan 83, 3500 Hasselt
Deelnemen is gratis. Inschrijven is wel verplicht en dit ten laatste een week voor de cursusavond.
Inschrijven en meer informatie: daphne.maes@heemkunde-vlaanderen.be of 015 20 51 74.

Oud Kerkhof
Geleide rondwandeling op zondag 27 mei

In het kader van de Week van de Begraafplaatsen (26 en 27 mei 2012) organiseert Toerisme Hasselt organiseert een geleide wandeling op het Oud Kerkhof. De gids zal in de centrale kapel - die ingericht is als informatiecentrum - uitleg geven over de geschiedenis van het begraven in het algemeen en van het begraven in Hasselt. Tijdens de wandeling maakt u dan kennis met de “funeraire” architectuur in deze 19de-eeuwse parkbegraafplaats, die beschermd als monument.

Praktisch
Zondag 27 mei 2012 om 14 uur, afspraak met de gids aan de ingang van het kerkhof op de Kempische Steenweg.
De rondleiding kost € 2, met UIT-pas € 1. Vooraf inschrijven is noodzakelijk via Toerisme Hasselt (toerisme@hasselt.be of 011 23 95 40). 

In deze nieuwsbrief communiceert de Erfgoedcel Hasselt over de activiteiten en het beleid van de Hasseltse erfgoedorganisaties. Opmerkingen en items voor volgende nieuwsbrieven mogen bezorgd worden aan erfgoedcel@hasselt.be. Indien u meent dat de gegevens onjuist of onvolledig zijn, of dat bepaalde rechten zijn geschonden, dan vernemen wij dit graag zo snel mogelijk.
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, schrijf u dan hier uit of mail naar erfgoedcel@hasselt.be met vermelding 'uitschrijven nieuwsbrief'.
Erfgoedcel Hasselt
Groenplein 1 - 3500 Hasselt
T +32 11 23 96 96 - F +32 11 23 95 36
erfgoedcel@hasselt.be - www.erfgoedcelhasselt.be
Stad Hasselt Vlaamse Overheid
Uitschrijven
Archief