www.erfgoedcelhasselt.be
 
Hasselt 2O - Water vroeger, nu en later - winnaar CJP Erfgoe 4 mei 2012
 

Hasselt 2O - Water vroeger, nu en later
Zondag 13 mei: fietsen en wandelen langs water in Hasselt

Op zondag 13 mei worden de fiets- en wandeltochten rond het Hasseltse watererfgoed gelanceerd. De hele zomer lang brengen grote fotopanelen je langs deze routes in de sfeer van het historische Hasselt en vertellen ze je meer over het watererfgoed van de stad.

Aan het grasplein voor het Modemuseum, tegenover de Kanaalkom, kan je om 11 uur en om 15 uur deelnemen aan een begeleide wandeltocht, waarin je kennismaakt met de geschiedenis van de Helbeek en de Nieuwe Demer in de binnenstad. De brochure voor de wandelroute - die je ook individueel kan doen - is hier ook verkrijgbaar en kost € 1.
De erfgoedcel werkte ook 2 fietsroutes uit: een Demerroute en een Herkroute. Beide brochures kosten € 2.   

Als extraatje kunnen alle bezoekers deelnemen aan een waterproeverij, georganiseerd door de Intercommunale Watermaatschappij en de Vlaamse Watermaatschappij. Met hun project ‘drinKraantjeswater’ willen zij het gezonde en milieuvriendelijke aspect van kraantjeswater in de kijker zetten.

Praktisch
Inschrijven voor de begeleide wandeltocht is aangeraden, want het aantal plaatsen is beperkt. Dat kan bij Anke Souvereyns (anke.souvereyns@hasselt.be of 011 23 96 46).
Meer informatie vind je ook op onze website www.erfgoedcelhasselt.be. Vanaf 14 mei zullen de fiets- en wandelbrochures ook via de website verkrijgbaar zijn, en te koop aangeboden bij Toerisme Hasselt.


Winnaar fotografiewedstrijd CJP Erfgoeddag

Jana MeersDeze foto van Jana Meers werd door een professionele jury verkozen tot de beste foto van de CJP-workshop naar aanleiding van Erfgoeddag. Met het thema "Helden" dacht Jana aan de brandweer. Deze originele invalshoek en de strakke compositie van de foto, waarin elk van de vier vlakken een apart verhaal vertelt, werden geprezen door de jury.

De foto's van de andere deelnemers vind je op onderstaande link: http://www.flickr.com/photos/cjpvlaanderen/6963403462/in/set-72157629888976399/

De CJP-workshop werd al voor de derde keer georganiseerd naar aanleiding van Erfgoeddag. De jongeren krijgen de kans om uitleg te krijgen van professionele fotografen en tijdens Erfgoeddag staan er meestal opmerkelijke zaken in de kijker, die de inspiratie voor een bijzondere foto kunnen geven.

Materiaal gezocht!
Groene Boulevard / Zaal Onder de Toren

Hermonie Runkst treedt op in Zaal Onder de Toren - stad Hasselt, Annemie AmericaZaal Onder de Toren
In september is het weer Open Monumentendag. Dit jaar is het thema Woord, Muziek en Beeld. Een van de gebouwen die we onder de aandacht willen brengen is de zaal Onder de Toren aan de Thonissenlaan. In de jaren ‘50 en ‘60 van de vorige eeuw gaven onder andere Louis Verbeeck en Miel Cools er het beste van zichzelf. Ook werd het gebruikt als opnameruimte voor Radio Hasselt, de latere Omroep Limburg, of als expositieruimte voor menig kunstenaar.
Deze cultuurzaal was en is voor velen een plek vol herinneringen. Ze hebben er gewerkt of als bezoeker genoten van cultuur. Heb je zelf nog verhalen of foto’s over zaal Onder de Toren? Deel ze met ons!

Stokerij Fryns op de Martelarenlaan - stad Hasselt, Annemie AmericaGroene Boulevard
Sinds 2008 werken de Erfgoedcel Hasselt en de stedelijke dienst Ruimtelijke Ordening aan een online inventarisatie van het immateriële erfgoed van de Hasseltse gebouwen. Naast de architecturale kenmerken van een gebouw maken ook de inwoners en gebeurtenissen deel uit van de verhaal van een pand.  
Op dit moment worden de gebouwen op de Groene Boulevard (Leopoldplein, Guffenslaan, Gulden Sporenplein, Kolonel Dusartplein, Martelarenlaan, Thonissenlaan, De Schiervellaan) aangepakt. Ligt daar ergens het huis uit je jeugd of herinner je je nog een winkel die alweer verdwenen is? Iedereen die informatie (verhalen, foto’s) heeft over een gebouw van de kleine ring, kan ons helpen. De gegevens worden toegankelijk gemaakt via www.hasel.be.

Meer informatie
Voor beide oproepen kan je terecht bij Ward Segers (ward.segers@hasselt.be of 011 23 96 96).

Tentoonstelling Gedrukt verleden

De Provinciale Bibliotheek Limburg laat je nog tot en met 29 september kennismaken met boeken gedrukt vóór 1840. Om de  collectie Oude Drukken en de preventieve conservatie ervan bij het brede publiek beken te maken organiseert de PBL in 2012 en 2013 drie tentoonstellingen onder de noemer Gedrukt verleden. De tentoonstelling ‘Over oude drukken. Kennismaken met boeken gedrukt vóór 1840’ is hiervan de eerste. De tentoonstelling legt uit wat oude drukken zijn en toont hun voornaamste kenmerken.

Bij de keuze van de stukken overweegt in de eerste plaats het educatieve oogmerk. Het is geen uitputtende opsomming van alle karakteristieken van het oude boek maar wel een kennismaking met de hoofdkenmerken. Niet zozeer de pronkstukken, als wel de gewone banden worden getoond. Deze banden kwamen het meeste voor en de kans dat het publiek in aanraking kwam met deze gewone banden, bij de opruiming van een zolder of kelder, is groter. 

Praktisch
De tentoonstelling loopt nog tot en met 29 september 2012 en is gratis en tijdens de openingsuren van de bibliotheek te bezoeken.
Meer informatie is te vinden op http://www2.limburg.be/Internet/(670)-Internet/(670)-Internet-Deelsites/PBL/Hip-Limburg/Hip-Limburg-Home.html

Week van de Begraafplaatsen - programma bekend
Wandeling Oud Kerkhof

Tussen zaterdag 26 mei en zondag 3 juni 2012 heeft in Brussel en in Vlaanderen de Week van de Begraafplaatsen plaats en dit voor de tiende keer. Het volledige programma voor deze week is bekend en kan je bekijken in deze folder.

In Hasselt wordt op zondag 27 mei een geleid bezoek aan het Oud Kerkhof georganiseerd. De gids zal in de centrale kapel - die ingericht is als informatiecentrum - uitleg geven over de geschiedenis van het begraven in het algemeen en van het begraven in Hasselt. Tijdens de wandeling maakt u dan kennis met de “funeraire” architectuur in deze 19de-eeuwse parkbegraafplaats.

Praktisch
Zondag 27 mei 2012 om 14 uur, afspraak met de gids aan de ingang van het kerkhof op de Kempische Steenweg.
De rondleiding kost € 2, met UIT-pas € 1. Vooraf inschrijven is noodzakelijk via Toerisme Hasselt (toerisme@hasselt.be of 011 23 95 40). 

Kerkgebouw met toekomst?!
Studiedag Open Kerken op 6 juni

Woensdag 6 juni organiseert Stichting Open Kerken een studiedag met de titel “Kerkgebouw met toekomst?! Naar een breed draagvlak voor ons religieus erfgoed”. Deze studiedag, georganiseerd in samenwerking met Provincie Oost-Vlaanderen, erfgoedcel Waasland en erfgoedcel Viersprong Land van Rode, zal doorgaan op woensdag 6 juni 2012 in het cultureel centrum "De Poort" in Wetteren.

Meer informatie
Meer informatie en een inschrijvingsformulier vind je op de website van Open Kerken.

In deze nieuwsbrief communiceert de Erfgoedcel Hasselt over de activiteiten en het beleid van de Hasseltse erfgoedorganisaties. Opmerkingen en items voor volgende nieuwsbrieven mogen bezorgd worden aan erfgoedcel@hasselt.be. Indien u meent dat de gegevens onjuist of onvolledig zijn, of dat bepaalde rechten zijn geschonden, dan vernemen wij dit graag zo snel mogelijk.
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, schrijf u dan hier uit of mail naar erfgoedcel@hasselt.be met vermelding 'uitschrijven nieuwsbrief'.
Erfgoedcel Hasselt
Groenplein 1 - 3500 Hasselt
T +32 11 23 96 96 - F +32 11 23 95 36
erfgoedcel@hasselt.be - www.erfgoedcelhasselt.be
Stad Hasselt Vlaamse Overheid
Uitschrijven
Archief