www.erfgoedcelhasselt.be
 
Erfgoedplein - Word Erfgoedgeneraal! 4 september 2012
 

Lancering 'Word Erfgoedgeneraal' op Erfgoedplein

In 2014 plannen Het Stadsmus en de Erfgoedcel Hasselt een aantal activiteiten over de Eerste Wereldoorlog in Hasselt. Daarvoor zijn zij op zoek naar voorwerpen én verhalen die de persoonlijke geschiedenis van Hasselaren in Hasselt of aan het front vertellen. Met een vervolg op het project ‘Word Erfgoedkoning’ gaan ze wijk per wijk op zoek naar Hasselaren die zich verbonden voelen met de gebeurtenissen in 1914-1918.

De lancering van dit nieuwe project, 'Word Erfgoedgeneraal' vindt plaats op het Erfgoedplein, op zaterdag 8 september om 14 uur. Schepen Karolien Mondelaers en Ann Delbeke geven uitleg bij het project.

Meer info vind je op onze website en op www.erfgoedgeneraal.be.

Kom naar het Erfgoedplein op de Cultuurbeurs!

Tijdens het weekend van 8 en 9 september is er naar jaarlijkse gewoonte weer een Cultuurbeurs. Ook de erfgoedactoren ontbreken dit jaar niet en stellen zich voor op het Erfgoedplein.

Het Comité Zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten nodigt je uit om even tijd te nemen om elkaar te ontmoeten, ideeën uit te wisselen, elkaar te bevragen of gewoon even te verpozen.

De andere standhouders zijn Ons Elfde, Monumentenwacht, Verzamelaarsunie Hasselts Keramiek, de Provinciale Bibliotheek Limburg, de Hasseltse Toeristische Gidsenbond, de Academie voor Streekgebonden Gastronomie, Abdijsite Herkenrode, Veldeke Hasselt, Het Stadsmus, het Stadsarchief Hasselt, de stedelijke musea en de erfgoedcel.


Tentoonstelling
900 jaar orde van het Heilig Graf

Op 9 september wordt een nieuwe permanente tentoonstelling over de orde van het Heilig Graf geopend voor het publiek. In de 16-de eeuwse kelders van het klooster van de zusters van het Heilig Graf wordt het verhaal verteld van de orde van de kanunniken en kanunnikessen, vanaf het ontstaan in Jeruzalem in 1099 tot vandaag.

De tentoonstelling kadert in het Interregproject 'Onthaasten. Stilte- en Bezinningsplekken in beeld' met de steun van Europa, provincie Limburg en stad Hasselt.

Meer info
http://herkenrode-abdij-bezinningscentrum.skynetblogs.be/

Gezocht: enthousiaste bewoners Godsheide!
voor wijkproject Warm Aanbevolen

In het najaar van 2013 strijkt Warm Aanbevolen neer in Godsheide! Warm Aanbevolen is een wijkproject dat bewoners en bezoekers laat kennismaken met het boeiende verleden en het verrassende heden van een Hasseltse wijk. De afgelopen jaren waren er edities van Warm Aanbevolen in Wimmertingen, Sint-Lambrechts-Herk, Kiewit & Banneux, ... Meer informatie over de afgelopen edities vind je op onze website.

Warm Aanbevolen is een mix van erfgoed en cultuur, met tentoonstellingen, concerten, theater, ... op originele locaties in Godsheide en Malpertuus. Samen met de dienst Cultuur van de stad Hasselt en met het Cultuurcentrum Hasselt werkt de erfgoedcel mee aan dit veelkleurige wijkproject.

Wie geïnteresseerd is om op één van deze domeinen een enthousiaste bijdrage te leveren, kan kennis komen maken met het project op maandag 24 september om 20 uur in OC Godsheide.

Meer info
cultuur@hasselt.be of 011 23 90 88

Verhalen achter Gevels: de Hasseltse winkels

Verhalen achter Gevels spitst zich vanaf nu toe op de Hasseltse winkelgevels. Met name handelsactiviteiten in Hasseltse panden roepen bij vele Hasselaren herinneringen op. Verwijzingen naar winkels zijn - net zoals de kerktoren - landmarks en worden gebruikt om de weg te wijzen. Bovendien is het een zeer vluchtig gegeven: handelszaken komen en gaan steeds sneller.

Bekend is zeker de oude hoedenwinkel in Huis Reekmans (Walputstraat 2). Het naar schatting oudste winkeltje van Hasselt is er al sinds 1904. Kwam je er vroeger zelf voor een hoed of heb je oude foto’s van het gebouw? Misschien heb je een leuk verhaal over een andere typische Hasseltse winkel? Laat het ons weten!

Andere Verhalen achter Gevels blijven natuurlijk ook welkom. Tijdens de Cultuurbeurs, op het Erfgoedplein, kan je foto's en documenten over je eigen pand komen laten inscannen.

Meer info
Ward Segers (ward.segers@hasselt.be of 011 23 96 46).

Spraakmak(k)ers
Maak een filmpje en win een ipad!

Het project rond taalvariatie in Limburg, Spraakmak(k)ers, verzamelde intussen al een 80-tal filmpjes over de diversiteit van taalgebruik in Limburg. Los van alle verschillende dialecten spreekt iedereen in andere situaties met andere schakeringen. Bekijk de filmpjes op www.spraakmakkers.be.

Je kan ook nog steeds je eigen filmpje maken en uploaden op de website. Hoe praat je met je vrienden? Met je grootouders? Op school of op café? Maak een filmpje, zet het op de website en maak kans op een ipad!

 
Erfgoeddag 2012: Stop de tijd!
Inspiratiebrochure en infosessies

Het einde van de zomervakantie betekent het begin van de voorbereidingen van een nieuwe editie van Erfgoeddag. Zo kun je je inschrijven voor de inspiratiedag of één van de provinciale infosessies, die vanaf 8 oktober en elke provincie doorgaan. Ook is er een nieuwe inspiratiegids beschikbaar. Erfgoeddag vindt plaats op zondag 21 april 2013 en heeft als thema Stop de tijd!

Meer informatie en de inspiratiegids vind je op de website van Erfgoeddag.

In deze nieuwsbrief communiceert de Erfgoedcel Hasselt over de activiteiten en het beleid van de Hasseltse erfgoedorganisaties. Opmerkingen en items voor volgende nieuwsbrieven mogen bezorgd worden aan erfgoedcel@hasselt.be. Indien u meent dat de gegevens onjuist of onvolledig zijn, of dat bepaalde rechten zijn geschonden, dan vernemen wij dit graag zo snel mogelijk.
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, schrijf u dan hier uit of mail naar erfgoedcel@hasselt.be met vermelding 'uitschrijven nieuwsbrief'.
Erfgoedcel Hasselt
Groenplein 1 - 3500 Hasselt
T +32 11 23 96 96 - F +32 11 23 95 36
erfgoedcel@hasselt.be - www.erfgoedcelhasselt.be
Stad Hasselt Vlaamse Overheid
Uitschrijven
Archief