www.erfgoedcelhasselt.be
 
Opendeur vernieuwd Stadsarchief! 24 september 2012
 

Opendeurdagen in het vernieuwde Stadsarchief!

Op vrijdag 5 oktober wordt het vernieuwde Stadsarchief Hasselt plechtig geopend! Na vele maanden van stevige uitbreidings- en verbouwingswerken, kan iedereen hier opnieuw terecht voor stamboomonderzoek of onderzoek rond de geschiedenis van de stad. Het opendeurweekend van 6 en 7 oktober belooft boeiend en leerrijk te zijn. Met rondleidingen in het anders niet toegankelijke depot en met een heus historisch filmfestival kan je echte pareltjes uit de rijke geschiedenis van Hasselt ontdekken.

Programma (zaterdag 6 en zondag 7 oktober, telkens van 10 uur tot 17 uur)
- rondleidingen (doorlopend)
- tentoonstelling: Topstukken uit het Stadsarchief Hasselt (doorlopend)
- Hasseltse filmpjes uit de oude doos (van 14 uur 30 tot 15 uur 30)
- presentatie The making of: het vernieuwde Stadsarchief
- Het vernieuwde Stadsarchief herbergt 3 partners die rond cultureel erfgoed werken: het Stadsarchief, dat ook een belangrijke administratieve functie heeft, de Academie voor Streekgebonden Gastronomie en de Erfgoedcel Hasselt. Alle drie de partners stellen zich voor tijdens het opendeurweekend.
- Streekgebonden versnaperingen

Meer info
Uitleg over de werking van het stadsarchief, openingsuren van de leeszaal, ... vind je op onze website.
Mieke Strauven, stadsarchivaris, 011 23 98 75, mieke.strauven@hasselt.be

30 september: Dag van de Wijers en andere wandelingen

Op zondag 30 september stellen tientallen partners uit het Wijergebied de eerste editie van de Dag van de Wijers voor. Met wandelingen, doe- en zoektochten, lezingen, fietstochten, ... laten ze je kennismaken met het unieke natuurgebied dat de Wijers zijn. Op de Abdijsite Herkenrode - historisch nauw verbonden aan de viskweek in de Wijers - kan je behalve de Inspiratietuinen en het Belevingscentrum dit weekend ook komen proeven van streekgebonden gerechten in de Tuyltermolen. Je krijgt er ook uitleg over de waterturbine van de molen.
Een overzicht van alle activiteiten ontdek je in deze brochure!

Meer info
www.rllk.be

Niet gelegen in het Wijergebied, maar toch ook leuk voor de wandelaars onder ons: werkgroep W700 van Wimmertingen organiseert dezelfde dag een wandeling rond vijvers. Vermits Wimmertingen gelegen is in de brede Mombeekvallei liggen er heelwat 'plassen' in de parochie. Die worden bijna allemaal aangedaan. Een gids zal uitleg geven. Vertrek aan de Sint-Niklaaskerk om 14 uur.
Bij ongunstig weer stevige schoenen voorzien.

Databank immaterieel erfgoed gelanceerd

Op vrijdag 14 september lanceerde minister Joke Schauvliege de website www.immaterieelerfgoed.be. Met deze website wil de Vlaamse overheid het immaterieële erfgoed van Vlaanderen zichtbaar maken, tonen hoe gemeenschappen dit koesteren en uitwisseling van ervaring & kennis in het omgaan met dit erfgoed stimuleren. De website groepeert nieuws over dit erfgoed en kondigt komende activiteiten, ommegangen, stoeten, markten, ... aan.
De belangrijkste aanleiding voor de website was echter het bewaren - of: borgen - van dit immateriële erfgoed. Hoe zorg je ervoor dat deze tradities niet alleen doorgegeven worden, maar ook levendig blijven? De organisaties, verenigingen, ... die hun immaterieële erfgoed in de databank willen laten opnemen, moeten daarom ook hun "borgingsmaatregelen" aangeven. Kijk zeker eens naar de website; de zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten staan er als goed voorbeeld al in opgenomen!

Onderzoek naar de geschiedenis van Hasselt als mode- en textielstad

Het Modemuseum Hasselt voert momenteel onderzoek naar de geschiedenis van Hasselt als mode- en textielstad.
We zijn daarom op zoek naar getuigenissen over de pioniers uit de allereerste Hasseltse boetiekperiode. Elk verhaal dat ons iets vertelt over boetiekeigenaars, couturezaken, verkoopsters, naaisters, kleermakers, … kan een waardevolle bijdrage leveren aan het vastleggen van dit Hasseltse verleden. Ook foto’s, krantenknipsels, artikels uit tijdschriften en zelfs kledingstukken zijn bijzonder welkom!
Meer info
Stacy Suy (stacy.suy@hasselt.be)

In deze nieuwsbrief communiceert de Erfgoedcel Hasselt over de activiteiten en het beleid van de Hasseltse erfgoedorganisaties. Opmerkingen en items voor volgende nieuwsbrieven mogen bezorgd worden aan erfgoedcel@hasselt.be. Indien u meent dat de gegevens onjuist of onvolledig zijn, of dat bepaalde rechten zijn geschonden, dan vernemen wij dit graag zo snel mogelijk.
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, schrijf u dan hier uit of mail naar erfgoedcel@hasselt.be met vermelding 'uitschrijven nieuwsbrief'.
Erfgoedcel Hasselt
Groenplein 1 - 3500 Hasselt
T +32 11 23 96 96 - F +32 11 23 95 36
erfgoedcel@hasselt.be - www.erfgoedcelhasselt.be
Stad Hasselt Vlaamse Overheid
Uitschrijven
Archief