www.erfgoedcelhasselt.be
 
Lezing - Uurwerkwinkels - Publicatie rechtsspraak 14 november 2012
 

Lezing Hasselts lettergoed

Onderzoeker Ward Segers dook de afgelopen maanden in Hasseltse archieven, bibliotheken en naslagwerken met één doel: alles verzamelen wat er over Hasselt, door Hasselaren, en in Hasselt werd geschreven. En dat blijkt heel wat te zijn. Een aantal opmerkelijke boeken, bijzondere auteurs en bovendien heel veel wetenswaardigheden over literair Hasselt komen aan bod in deze interessante lezing. Een exclusief voorsmaakje bovendien, want in 2013 komt er een groot publieksluik aan dit project.

Erfgoedcel Hasselt i.s.m. De Tijd Hervonden

Zondag 18/11/2012 om 15u, gratis, De Tijd Hervonden - Witte Nonnenstraat 8 - 3500 Hasselt

Inschrijving via: De Tijd Hervonden - Tel 011 75 89 02 - de.tijd.hervonden@telenet.be www.detijdhervonden.be

 

Verhalen over uurwerkwinkels 

De Erfgoedcel Hasselt is voor het project ‘Verhalen achter gevels’ op zoek naar verhalen van oude winkels in de stad: weetjes over het gebouw, de bezoekers, het interieur,… We zoeken verhalen over winkels van uurwerken (horloges, klokken, enz.). Zo was er de horlogewinkel Moermans-Smets, eerst in de Persoonsstraat, later in de Demerstraat. Kocht je er ooit je eerste horloge? Misschien heb je een leuk verhaal over een andere typische Hasseltse (horloge)winkel? Heb je zelf nog oude uurwerken of klokken? Alles is welkom bij de erfgoedcel (011 23 96 96 of erfgoedcel@hasselt.be).

 

Rechtspraak achter schuine gevels

In het voorjaar van 2013 zal het nieuwe gerechtsgebouw, dat nu al vele maanden de Hasseltse skyline hertekent, plechtig geopend worden. Naar aanleiding hiervan nam de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg, Tony Heeren, het initiatief om een publicatie over dit gebouw én over de geschiedenis van de rechtspraak in het arrondissement Hasselt te maken. 

De publicatie Rechtspraak achter schuine gevels brengt bijdragen bijeen van enkele specialisten ter zake: Anne Mie Draye, Frank Decat, Paul Drossens, Evrard Raskin, Xavier Gielen, Jo Rombouts, Tim Vanhove, Gideon Boie, Tony Heeren en Fred Eerdekens. Zij geven een beeld van de rechtspraak enerzijds en van de Hasseltse gerechtsgebouwen doorheen de eeuwen, anderzijds. De publicatie zal rijkelijk geïllustreerd zijn met nieuw fotomateriaal.

Je kan nog tot 30 november intekenen voor deze publicatie en je betaalt dan slechts € 20 in plaats van € 25, en ook geen verzendkosten. Intekenen doe je door € 20 over te schrijven op het rekeningnummer BE 38 0910 1850 2272 (BIC GKCCBEBB) (Erfgoedcel Hasselt, Groenplein 1, 3500 Hasselt), met vermelding van naam, adres en het gewenste aantal exemplaren.

Meer informatie kan je ook krijgen bij de erfgoedcel (011 23 96 96 of erfgoedcel@hasselt.be).

 

Nieuwe handleiding voor familiegeschiedenis

Vorig jaar sloegen een aantal organisaties de handen in elkaar voor de ontwikkeling van een nieuwe website rond familiegeschiedenis. Ook Heemkunde Vlaanderen droeg haar steentje bij. Die samenwerking van de academische, erfgoed- en archiefsector leidde tot een uniek digitaal platform voor familiegeschiedenis. 

De website biedt een stap-voor-stap-handleiding, die zowel beginners als experts moet aanspreken. De bronnen voor familiegeschiedenis worden belicht en er zijn verschillende video-tutorials, hulpwetenschappen en links terug te vinden.

Ontdek het zelf op www.familiegeschiedenis.be

 

Coördinator Tine Rock verhuisd

Sinds kort is Tine Rock verhuisd van de erfgoedcel naar de Hasseltse stedelijke musea. Daar zal ze de publiekswerking verzorgen. Velen hebben haar leren kennen als een fijne collega en gedreven erfgoedwerker. We bedanken haar voor de fijne samenwerking tijdens de afgelopen jaren en wensen haar veel succes in deze nieuwe job! 

In deze nieuwsbrief communiceert de Erfgoedcel Hasselt over de activiteiten en het beleid van de Hasseltse erfgoedorganisaties. Opmerkingen en items voor volgende nieuwsbrieven mogen bezorgd worden aan erfgoedcel@hasselt.be. Indien u meent dat de gegevens onjuist of onvolledig zijn, of dat bepaalde rechten zijn geschonden, dan vernemen wij dit graag zo snel mogelijk.
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, schrijf u dan hier uit of mail naar erfgoedcel@hasselt.be met vermelding 'uitschrijven nieuwsbrief'.
Erfgoedcel Hasselt
Groenplein 1 - 3500 Hasselt
T +32 11 23 96 96 - F +32 11 23 95 36
erfgoedcel@hasselt.be - www.erfgoedcelhasselt.be
Stad Hasselt Vlaamse Overheid
Uitschrijven
Archief