www.erfgoedcelhasselt.be
 
Erfgoednieuwtjes uit Hasselt 20/12/2012
 
Snelmenu: Prettige feesten - Rechtspraak achter schuine gevels - Flandrica.be - Erfgoedgeneraal Kermt en Spalbeek - Gezocht! - Nieuwe medewerker

  Prettige feesten

Tijdens de eindejaarsperiode sluit de erfgoedcel haar deuren. Van vrijdag 21 december 2012 tot en met woensdag 2 januari 2013 zijn we er niet. Wij wensen u fijne kerstdagen en een feestelijke start voor het nieuwe jaar! We zien elkaar terug in 2013!

 

  Rechtspraak achter schuine gevels

De nieuwste publicatie van de erfgoedcel is er! Heb je nog geen geschikt kerstcadeau? Dan is 'Rechtspraak achter schuine gevels' een goed idee. Het mooi geïllustreerde boek geeft een beeld van de rechtspraak vroeger en nu enerzijds en van de Hasseltse gerechtsgebouwen doorheen de eeuwen anderzijds. De publicatie kost 25 euro en is verkrijgbaar in Het Stadsmus, De Standaard boekhandel, De Markies van Carrabas, Toerisme Hasselt of via onze eigen website.

 

  Flandrica.be

De Provinciale Bibliotheek Limburg heeft samen met vijf andere grote Vlaamse erfgoedbibliotheken op 15 november 2012 de website Flandrica.be voorgesteld. Hierop worden maar liefst 425 documenten met een bijzondere erfgoedwaarde aan het publiek aangeboden en dit in hun volledige digitale vorm. De Provinciale Bibliotheek Limburg heeft een bijdrage van 88 documenten geleverd die een beeld geven van het Limburgse documentaire erfgoed. Deze weloverwogen selectie kan eveneens op de website van de bibliotheek geraadpleegd worden, meer bepaald op de deelsite van het HIPLimburg.

foto: De aflaatbrief van Herkenrode uit 1363 (foto Eddy Daniëls)

 

  Erfgoedgeneraal Kermt en Spalbeek

De Eerste Wereldoorlog heeft u wellicht niet meegemaakt, maar misschien bewaart u wel nog voorwerpen en verhalen uit die periode? Dagboeken, mémoires, brieven, loopgravenkunst, foto’s, postkaarten, enz. die een verhaal vertellen over Hasselaren aan het front, als vluchteling of als inwoner van een bezette stad. Het stedelijke museum Het Stadsmus en de Erfgoedcel Hasselt gaan op zoek naar die voorwerpen. Maandelijks selecteren ze per wijk een voorwerp waarvan de eigenaar Erfgoedgeneraal wordt.

Woon je in de wijk Kermt, bezorg dan een foto van jouw favoriete erfgoedstuk vóór 18 januari 2013 in Het Stadsmus, Guido Gezellestraat 2, 3500 Hasselt of via de website. De erfgoedkoning van de wijk Kermt wordt bekend gemaakt in de week van 28 januari 2013. Nieuwsgierig wie het geworden is en met welk erfgoedstuk en verhaal? Kom dan nog eens kijken, op de website of in Het Stadsmus.

 

  Gezocht!

Verhalen van de Sint-Truidersteenweg

De erfgoedcel werkt al een hele tijd aan het inventarisatieproject “Verhalen achter gevels”. Op de website www.hasel.be vindt u al heel wat informatie over bekende en onbekende Hasseltse gebouwen. Op dit moment ligt de focus op het in kaart brengen van het verleden en de karakteristieken van alle gebouwen op de Sint-Truidersteenweg.

Heeft u als bewoner of bezoeker van een dergelijk pand nog verhalen of foto's? Laat het ons weten!

 

ADFA horloges

Al vijftig jaar heeft de familie Franssen een juwelen- en horlogewinkel in de Demerstraat. Ooit brachten zij een eigen en gelimiteerd horlogemerk uit onder de naam ADFA. Wij zoeken horloges van dat merk!

 

  Nieuwe medewerker

Vanaf 2 januari 2013 start Véronique van Nierop bij de erfgoedcel. Zij zal de coördinatie doen van Erfgoeddag. Het thema dit jaar is Stop de tijd. Met al je vragen hier rond kan je terecht bij Véronique via Veronique.VanNierop@hasselt.be.  

 

In deze nieuwsbrief communiceert de Erfgoedcel Hasselt over de activiteiten en het beleid van de Hasseltse erfgoedorganisaties. Opmerkingen en items voor volgende nieuwsbrieven mogen bezorgd worden aan erfgoedcel@hasselt.be. Indien u meent dat de gegevens onjuist of onvolledig zijn, of dat bepaalde rechten zijn geschonden, dan vernemen wij dit graag zo snel mogelijk.
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, schrijf u dan hier uit of mail naar erfgoedcel@hasselt.be met vermelding 'uitschrijven nieuwsbrief'.
Erfgoedcel Hasselt
Groenplein 1 - 3500 Hasselt
T +32 11 23 96 96 - F +32 11 23 95 36
erfgoedcel@hasselt.be - www.erfgoedcelhasselt.be
Stad Hasselt Vlaamse Overheid
Uitschrijven
Archief