www.erfgoedcelhasselt.be
 
Hasseltse erfgoednieuwtjes 25/02/2013
 
Snelmenu: Kleine verhalen in een Groote Oorlog - Hasselt caféstad - Basiscursus Behoud en beheer van erfgoed - Gezocht! - Samenstelling Hasseltse socioculturele, kunsten- en erfgoedraad - Reflectiedag processies

  Kleine verhalen in een Groote Oorlog

Stilaan groeien in Limburg de acties om de herinnering aan de Groote Oorlog levendig te houden. De Limburgse Stuurgroep WO I, onder leiding van het PCCE, probeert al deze initiatieven te bundelen en ondersteunen. De inspiratiegids “Limburg 1914-1918: Kleine verhalen in een Groote Oorlog” geeft hiertoe een aanzet.

Noteer alvast de inspiratie- en ontmoetingsdag van vrijdag 22 maart 2013 in Leopolsburg in je agenda! Meer info vind je op onze website.

 

  Hasselt caféstad

Begin vorige eeuw telde Hasselt 300 cafés op een inwonersaantal van 15.000. Dat gegeven intrigeerde journalist Jos Sterk en hij ging op zoek naar de verhalen achter die cafés.

Verhalen over illustere buitenlanders zoals nazibeul Heinrich Himmler en de zoon van rijkskanselier Paul von Hindenburg, maar ook over illustere Hasselaren zoals de Zjat, legendarische cafés als de Teeny’s of De Mok en buurten zoals de Beek. Het boek is rijkelijk voorzien van archieffoto’s waarop veel mensen hun jeugd terug herleven. Het boek is te verkrijgen via Vertelpunt Uitgevers of via Standaard Boekhandel.

 

  Basiscursus Behoud en beheer van erfgoed

11, 18 en 25 maart 2013

In deze cursus van het PCCE wordt de invloed van temperatuur, luchtvochtigheid, licht, bewaarmaterialen, luchtverontreiniging, schimmels, insecten en knaagdieren op de collectie uitgebreid behandeld. Telkens wordt aandacht besteed aan hoe deze invloeden kunnen worden gemeten, hoe we ze preventief kunnen verminderen en wat te doen als de medewerker een probleem tegenkomt. Daarnaast wordt kort ingegaan op de basisprincipes voor depotinrichting, onderhoud, hanteren en transport.

Kostprijs: 35,00 euro voor de 3 dagen (65,00 euro inclusief syllabus). Voor alle praktische informatie kan u terecht op erfgoeddepot@limburg.be

 

  Gezocht!

Voor het cultuur- en erfgoedproject Warm Aanbevolen zijn we nog op zoek naar foto’s, films of andere voorwerpen die iets vertellen over het verleden van Godsheide en Malpertuus. Bezorg ze ons in het stadsarchief (Rederijkersstraat 42)!

Meer info over deze en vorige edities van Warm Aanbevolen vind je hier.

 

  Samenstelling Hasseltse socioculturele, kunsten- en erfgoedraad

Hasselt betrekt verenigingen en geïnteresseerden bij haar cultuurbeleid, haar kunstenbeleid en haar erfgoedbeleid. Om die reden heeft Hasselt niet één cultuurraad, maar een socioculturele raad, een kunstenraad en een erfgoedraad. Bij het installeren van een nieuwe gemeenteraad worden deze drie raden, die officiële adviesraden zijn, ook opnieuw samengesteld.

Lid worden of je lidmaatschap hernieuwen kan nog tot en met 27 februari. Meer info vind je op onze website.

 

  Reflectiedag processies

Op 9 maart vindt er in Mechelen een reflectiedag plaats over de blijvende kracht van processies. Guido Breban (Virga Jessefeesten, Hasselt) en Peter Bruggen (Kroningsfeesten, Tongeren) zullen er een werkwinkel begeleiden over processies als relationeel proces. Meer informatie vind je via Kerknet.

 

In deze nieuwsbrief communiceert de Erfgoedcel Hasselt over de activiteiten en het beleid van de Hasseltse erfgoedorganisaties. Opmerkingen en items voor volgende nieuwsbrieven mogen bezorgd worden aan erfgoedcel@hasselt.be. Indien u meent dat de gegevens onjuist of onvolledig zijn, of dat bepaalde rechten zijn geschonden, dan vernemen wij dit graag zo snel mogelijk.
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, schrijf u dan hier uit of mail naar erfgoedcel@hasselt.be met vermelding 'uitschrijven nieuwsbrief'.
Erfgoedcel Hasselt
Groenplein 1 - 3500 Hasselt
T +32 11 23 96 96 - F +32 11 23 95 36
erfgoedcel@hasselt.be - www.erfgoedcelhasselt.be
Stad Hasselt Vlaamse Overheid
Uitschrijven
Archief