www.erfgoedcelhasselt.be
 
Nieuwsbrief Erfgoedcel Hasselt 28/03/2013
 
Snelmenu: Erfgoedcel op Facebook - Erfgoeddag 2013  - Verhalen van bij de bakker - Nieuwe tentoonstelling Het Stadsmus - Uitstap paasvakantie - Hasselt vanop de Beiaardtoren - Groote Oorlog - Erfgoedraad - Ochtendwandeling W700

  Erfgoedcel op Facebook

De Erfgoedcel heeft op dit moment zowel een profiel als een pagina op Facebook. We zullen binnenkort het profiel stop zetten en enkel nog de pagina gebruiken.

Like dus onze pagina en blijf ons zo volgen voor alle Hasseltse erfgoednieuwtjes!

 

  Erfgoeddag 2013

Stop de tijd! is het thema van Erfgoeddag 2013. In Hasselt, Diepenbeek en Zonhoven staan er die dag maar liefst 20 gratis activiteiten op het programma. Maak kennis met collecties wekkers en uurwerken, ontdek meer over de bewaring van erfgoed voor de toekomst, of maak een reis door de tijd.

De lokale programmabrochure bundelt het programma van deze drie gemeenten. Lees de brochure online of neem je gratis exemplaar mee bij Toerisme Hasselt of in de stedelijke musea. Het volledige Erfgoeddagprogramma in Vlaanderen kan je raadplegen op www.erfgoeddag.be.

 

  Verhalen van bij de bakker

Heel wat mensen herinneren zich vast en zeker bakkerij Tuts in de Maastrichterstraat. Mevrouw Bellemans bijvoorbeeld: ‘Wat ik me nog heel goed herinner, is dat ik er als kind altijd de vraag kreeg van de vrouw die de winkel deed: "Mut dzjië e snèè.tsje, kè.nd?". En ik nam dat natuurlijk heel graag aan!

De Erfgoedcel Hasselt is voor het project ‘Verhalen achter gevels’ op zoek naar verhalen van deze en andere Hasseltse bakkerijen en bakkerswinkels. Bezorg ons je verhalen en fotomateriaal.

Meer

 

  Nieuwe tentoonstelling Het Stadsmus

Tik-tak, tingeltjes, muziekjes, geratel en kettingen? Vandaag gaat de tijd digitaal en geruisloos aan ons voorbij en kunnen we ons bijna niet voorstellen hoeveel kennis, ambacht en liefde er in een klokkenkast en horloge steken. In deze tentoonstelling van Het Stadsmus maak je kennis met de Hasseltse uurwerkmakers, die hun kennis doorheen de tijd ver over de stadsgrenzen verspreidden.

De klokken en uurwerken van het museum komen terug tot leven en worden aangevuld met exemplaren uit privéverzamelingen. De recent verdwenen uurwerkverkopers zoals Hören, Willems, Pollaris en Moermans komen terug in beeld. Jong en oud zien en begrijpen voor het eerst of opnieuw het opwindende mechanisme van een klok.

Meer

 

  Uitstap paasvakantie - Hasselt vanop de Beiaardtoren

168 trappen brengen je naar een adembenemend uitzicht over Hasselt. En onderweg maak je kennis met de tijd: beieren op kleine klokjes, een oude beiaard bespelen en een luiklok luiden. Spelenderwijs ontdekken kinderen de tijd. Bovenaan, na een passage langs de 18de eeuwse speeltrommel en de beiaardierskamer, bekijk je van op de klokkengallerij Hasselt vanuit vogelperspectief.

Meer

 

  Groote Oorlog

De Erfgoedcel Hasselt organiseerde op 13 maart 2013 een eerste rondetafel rond WOI. Hasseltse erfgoedgeïnteresseerden konden er terecht met hun voorstellen, vragen en oproepen rond het opzetten van projecten rond de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. 

Heb je zelf nog ideeën? Laat het ons weten zodat wij je op de hoogte kunnen houden van een volgende rondetafel.

 

Check www.limburg1914-1918.be voor alle informatie over het Wereldoorlog I-project van de Provincie Limburg. Je vindt er een inspiratiegids om acties op touw te zetten, informatie rond een handige bronnengids en projectsubsidies of een agenda waar je als vereniging je activiteiten in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog kan aankondigen.

 

Jean-Marie Piquet is de nieuwe erfgoedgeneraal! De voorwerpen van zijn vader, die tijdens de Eerste Wereldoorlog vier jaar lang transporten regelde met zijn eigen aangekochte vrachtwagen, vertellen een prachtig verhaal.

Meer

 

  Erfgoedraad

De erfgoedraad heeft in maart afscheid genomen van haar voorzitter Michel Ilsen. We danken hem voor de jarenlange inzet! Tijdens deze vergadering werd de erfgoedraad ook opnieuw samengesteld. We verwelkomen Karin De Greeve als nieuwe voorzitter!

 

  Ochtendwandeling W700

W700 viert haar 15-jarig bestaan op zondag 14 april 2013 met een lentewandeling en overzichtstentoonstelling.

Met het overlijden van Toontje Gilissen verloor de Werkgroep W700, haar oprichter en voorzitter. De werkgroep heeft besloten met W700 verder te gaan op dezelfde weg en zij houden er aan hun voorzitter te danken voor zijn jarenlange inzet in de parochie Wimmertingen met deze bijzondere activiteit.

Meer

 

In deze nieuwsbrief communiceert de Erfgoedcel Hasselt over de activiteiten en het beleid van de Hasseltse erfgoedorganisaties. Opmerkingen en items voor volgende nieuwsbrieven mogen bezorgd worden aan erfgoedcel@hasselt.be. Indien u meent dat de gegevens onjuist of onvolledig zijn, of dat bepaalde rechten zijn geschonden, dan vernemen wij dit graag zo snel mogelijk.
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, schrijf u dan hier uit of mail naar erfgoedcel@hasselt.be met vermelding 'uitschrijven nieuwsbrief'.
Erfgoedcel Hasselt
Groenplein 1 - 3500 Hasselt
T +32 11 23 96 96 - F +32 11 23 95 36
erfgoedcel@hasselt.be - www.erfgoedcelhasselt.be
Stad Hasselt Vlaamse Overheid
Uitschrijven
Archief