www.erfgoedcelhasselt.be
 
Erfgoeddag Stop de tijd 16/04/2013
 
Snelmenu: Erfgoeddag: Stop de tijd! op zondag 21 april - Samenwerking Hasselt, Diepenbeek en Zonhoven - Activiteiten in centrum Hasselt - Activiteiten buiten centrum Hasselt - Inschrijven - Facebook

  Erfgoeddag: Stop de tijd! op zondag 21 april

Op zondag 21 april is het tijd voor de 13de editie van Erfgoeddag. Je kan dan kiezen uit 20 gratis activiteiten in Hasselt, Diepenbeek en Zonhoven. Alle activiteiten kaderen in het thema Stop de tijd!

De gratis programmabrochure neem je mee bij Toerisme Hasselt, in de stedelijke musea of in de provinciale en stedelijke bibliotheek. Online vind je de brochure hier. Enkele activiteiten en locaties vind je alvast hieronder.

Check ook de speciale Portie Erfgoed van TVL.

 

 

  Samenwerking Hasselt, Diepenbeek en Zonhoven

Het Stadsmus in Hasselt, het Diepenbeekse Wekkermuseum en de gemeente Zonhoven werkten samen een erfgoedverhaal uit: de tijdmeting in onze streek. In Diepenbeek bezoek je het Wekkermuseum met ruim 300 antieke wekkers, tijdregelaars en timers. Het Stadsmus zet de Hasseltse uurwerken en uurwerkmakers in de kijker in de tentoonstelling ‘Stop voor de tijd’. In Zonhoven leer je de familie Bielen kennen, die er eeuwenlang uurwerken maakte.

Gratis pendelbussen brengen je naar de volgende gemeente. Ook voor gezinnen met kinderen is er in elke gemeente veel te beleven: studenten van de Provinciale Hogeschool Limburg ontwikkelden speciale gezinsactiviteiten. En wie doet mee aan de Stop-de-tijd-quiz?

 

 

  Activiteiten in centrum Hasselt

Het Stadsmus biedt naast de tentoonstelling ‘Stop voor de tijd’ ook een expertisedag aan. Breng je eigen klok mee om de mening van een expert te horen. Voor gezinnen met kinderen zijn er rondleidingen in de Hasseltse beiaardtoren om 11u, 14u en 16u.

In de Provinciale Bibliotheek Limburg loopt de tentoonstelling ‘Over mooie drukken. Genieten van boeken gedrukt voor 1840’, met de collectie Oude Drukken in de hoofdrol. Daarnaast kan je er je eigen erfgoedvoorwerpen in verband met de Eerste Wereldoorlog laten registreren en hun verhaal erbij vertellen. Zo vul je de geschiedenis van de ‘Groote Oorlog’ mee in met verhalen uit Limburg.

Het Stadsarchief geeft je de mogelijkheid om haar werking achter de schermen beter te leren kennen. In een tentoonstelling zie je hoe het archief enkele waardevolle affiches liet restaureren. Om 16u start een infomoment over het bewaren van archiefmateriaal en aansluitend krijg je een rondleiding in het depot. Wie wil weten hoe een cinemabezoek eruit zag in 1912, kan komen kijken om 10u30 of 14u30. Een ‘trage brief’, die pas over 17 jaar aan de geadresseerde bezorgd wordt, schrijf je in een workshop van Vormingplus.

Foto © PBL

 

 

  Activiteiten buiten centrum Hasselt

Op de Abdijsite Herkenrode ontmoet je oude bewoners van de abdij in levenden lijve. Zo maak je een reis doorheen de geschiedenis van de abdij.

Tijdens een rondleiding op het Oud Kerkhof, om 11u of 15u, hoor je verhalen over Hasseltse industriëlen, adel en politici uit de 19de en 20ste eeuw. Om 10u30 wordt er ook het boek ‘Hasselt in memoriam’ van Jos Sterk voorgesteld.

De Sint-Lambertuskerk in Sint-Lambrechts-Herk is die dag de plaats voor allerlei activiteiten over Sint-Lambrechts-Herk anno 1900.

 

 

  Inschrijven

Bij enkele activiteiten is het aantal deelnemers beperkt. Schrijf je dus tijdig in om zeker te zijn van een plaats!

- Rondleiding ‘Tour artistique… et zinzin’ in de beiaardtoren voor gezinnen met kinderen: hetstadsmus@hasselt.be, 011 / 23 98 90
- Stadsarchief: infomoment, rondleiding of cinemabezoek 1912: stadsarchief@hasselt.be, 011 / 23 98 75
- Rondleiding Oud Kerkhof: erfgoedcel@hasselt.be, 011 / 23 96 96
- Workshop ‘Schrijf een trage brief’ van Vormingplus: sam.stefani@vormingplus.be, 011 / 56 01 00


  Facebook

De Erfgoedcel zal op 1 mei 2013 haar profiel stop zetten en enkel nog de pagina gebruiken.

Like onze pagina en blijf ons zo volgen voor alle Hasseltse erfgoed(dag)nieuwtjes!

 

 

In deze nieuwsbrief communiceert de Erfgoedcel Hasselt over de activiteiten en het beleid van de Hasseltse erfgoedorganisaties. Opmerkingen en items voor volgende nieuwsbrieven mogen bezorgd worden aan erfgoedcel@hasselt.be. Indien u meent dat de gegevens onjuist of onvolledig zijn, of dat bepaalde rechten zijn geschonden, dan vernemen wij dit graag zo snel mogelijk.
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, schrijf u dan hier uit of mail naar erfgoedcel@hasselt.be met vermelding 'uitschrijven nieuwsbrief'.
Erfgoedcel Hasselt
Groenplein 1 - 3500 Hasselt
T +32 11 23 96 96 - F +32 11 23 95 36
erfgoedcel@hasselt.be - www.erfgoedcelhasselt.be
Stad Hasselt Vlaamse Overheid
Uitschrijven
Archief