www.erfgoedcelhasselt.be
 
Zonnig erfgoednieuws 30/05/2013
 
Snelmenu: Erfgoedcafé - Monasterium 3 - Geboorteverhalen  - Het Dagelijkse Leven - Warm Aanbevolen Godsheide-Malpertuus  - De Royal Nordfabriek in Hasselt: een geschiedenis onthuld  - Rondleidingen Beiaardtoren

  Erfgoedcafé

De Erfgoedcel Hasselt organiseert op woensdagavond 5 juni 2013 een erfgoedcafé. Zo wil ze haar oor te luisteren leggen bij de Hasseltse erfgoedgeïnteresseerden: Wat is voor hen erfgoed? Hoe kunnen ze dat bewaren en ontsluiten? Wie kan hen daarbij helpen en hoe? Deze vragen vormen mee de basis voor een nieuw erfgoedbeleidsplan 2015-2020, dat de stad Hasselt samen met de gemeenten Zonhoven en Diepenbeek voorbereidt. 

Alle Hasselaren met een passie voor erfgoed zijn welkom. Inschrijven kan je tot dinsdag 4 juni 2013 via erfgoedcel@hasselt.be of via 011 23 96 96 (maximum 40 deelnemers).

Praktisch: erfgoedcafé, 5 juni 2013, Huis Hoste (Koningin Astridlaan 93), 20u.

 

  Monasterium 3

De reeks Monasterium is een initiatief van het Studiecentrum Herkenrode vzw. De leden van dit studiecentrum willen wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot de abdij van Herkenrode toegankelijk maken voor een in erfgoed geïnteresseerd publiek.

Het centrale thema van het boek Monasterium 3 is de abdis van Herkenrode als ‘facility manager’. Zij was zowel inhoudelijk als technisch direct betrokken bij de opmaak van uiteenlopende contracten met bouwmeesters en ambachtslieden. De lezer kan de contracten zelf nalezen op de cd-rom bij het boek. Het boek biedt bijvoorbeeld ook voor het eerst een uniek inzicht in het prachtige antifonarium, dat nu bewaard wordt in de Verenigde Staten. (foto: Archief van het Prinsbisdom Luik)

Het boek is te koop vanaf 10 juni 2013. Hou onze website in de gaten!

 

  Geboorteverhalen

Het oude 'moederhuis' aan de Guffenslaan herbergt een aantal boeiende verhalen, waaronder dat van de bekende Hasseltse doktersfamilie Nolens. Guillaume Nolens begon als geneesheer in 1914 - samen met zijn vrouw Irma Lhoist - raadplegingen voor moeders en zuigelingen. Hij en zijn vrouw zijn jarenlang de bezielers geweest van een goede opvang voor moeders en kinderen.

Werd jij geboren in het moederhuis of mocht je er een spruit verwelkomen? Bezorg ons je geboorteverhalen en fotomateriaal.

 

  Het Dagelijkse Leven

Bierbrouwen in Diepenbeek, het onderwijs in Wimmertingen, de eerste cinema in Lommel... het zijn maar een paar onderwerpen van een nieuw boek over het dagelijkse leven in Limburg voor WOI.

Ruim dertig geschied- en heemkundige kringen, hun koepel Heemkunde Limburg, de drie Limburgse Erfgoedcellen, het Rijksarchief Hasselt en het PCCE realiseerden een unieke publicatie rond het thema ‘het dagelijkse leven voor WO I'. De artikels zijn doorspekt met prachtig en uniek fotomateriaal.

Het boek is te koop (18 €) via onze website, in het stadsarchief van Hasselt of bij de Standaard Boekhandel en De Markies van Carrabas (Minderbroederstraat).

 

  Warm Aanbevolen Godsheide-Malpertuus

Warm aanbevolen is een groot wijkproject met een historische tentoonstelling en een cultuurluik. Van 4 tot 20 oktober 2013 strijkt Warm Aanbevolen neer in Godsheide-Malpertuus.

Eén van de projecten is een beeld/video/reportage over Godsheide en Malpertuus. In juni starten we een digitale ketting tussen de bewoners. Wie meedoet, maakt een filmpje van 1 minuut en speelt een vraag door aan een andere bewoner.

Meer info vind je hier.

 

  De Royal Nordfabriek in Hasselt: een geschiedenis onthuld

Voor veel Hasseltse fiets- en vooral brommerliefhebbers is Royal Nord een begrip. Op zaterdag 8 juni om 15 uur in Het Stadsmus (Tuincafé) schetst Karin De Greeve de evolutie van dit bedrijf, waar op een bepaald moment meer dan 300 arbeiders werkten. Ze doorspekt dit met anekdotes en verhalen die ze te horen kreeg tijdens haar interviews met de nazaten van het nu verdwenen bedrijf.

Deze lezing past in de reeks Kunst en Erfgoed in de Kijker, die vier keer per jaar georganiseerd wordt door Het Stadsmus. Meer informatie over deze lezingenreeks vind je hier.

 

  Rondleidingen Beiaardtoren

168 trappen brengen je van op de begane grond naar een adembenemend uitzicht over Hasselt. En onderweg maak je kennis met de tijd: beieren op kleine klokjes, een oude beiaard bespelen en een luiklok luiden. Spelenderwijs ontdekken kinderen de tijd.

Elke eerste zaterdag van de maand, om 14 uur, is er een begeleid bezoek aan de toren, gevolgd door een beiaardconcert: 1 juni, 7 juli, 4 augustus, 7 september, 5 oktober, 2 november en 7 december.

Meer info bij Het Stadsmus, 011 23 98 90, www.hetstadsmus.be.

 

In deze nieuwsbrief communiceert de Erfgoedcel Hasselt over de activiteiten en het beleid van de Hasseltse erfgoedorganisaties. Opmerkingen en items voor volgende nieuwsbrieven mogen bezorgd worden aan erfgoedcel@hasselt.be. Indien u meent dat de gegevens onjuist of onvolledig zijn, of dat bepaalde rechten zijn geschonden, dan vernemen wij dit graag zo snel mogelijk.
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, schrijf u dan hier uit of mail naar erfgoedcel@hasselt.be met vermelding 'uitschrijven nieuwsbrief'.
Erfgoedcel Hasselt
Groenplein 1 - 3500 Hasselt
T +32 11 23 96 96 - F +32 11 23 95 36
erfgoedcel@hasselt.be - www.erfgoedcelhasselt.be
Stad Hasselt Vlaamse Overheid
Uitschrijven
Archief