www.erfgoedcelhasselt.be
 
29/08/2013
 
Snelmenu: Expo Hasselt Kčrremes! - Lezing Hasselt Kermis in Het Stadsmus - Vormingsaanbod Heemkunde Vlaanderen - Streektalendag - Open Monumentendag - Gevraagd / gezocht - Cocktail Cultuur - Tot ziens

  Expo Hasselt Kčrremes!

Heel wat “Hèsseliëre en Hèsseloskes” hebben op de kermis hun eerste kus uitgewisseld, smoutebollen gegeten of gejuicht voor het bokskot. Iedereen heeft wel een bijzondere herinnering aan Hasselt Kermis. Vanaf 7 september neemt Het Stadsmus je mee voor een duik in het verleden, met de expo Hasselt Kèrremes. Over de oudste en spectaculairste attracties, doorspekt met unieke verhalen uit kermisfamilies.

De tentoonstelling loopt van 7 september 2013 tot en met 5 januari 2014. De toegang tot de tentoonstelling is gratis. Openingsuren vind je op de website www.hetstadsmus.be.

 

  Lezing Hasselt Kermis in Het Stadsmus

Hasselt kermis is een eeuwenoude jaarlijkse gebeurtenis. Stadsarchivaris Mieke Strauven legt aan de hand van archieven en affiches uit hoe Hasselt kermis vierde in de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw.

Zaterdag 14 september om 15.00 uur in het Tuincafé van Het Stadsmus. Voor en na de lezing kan u de tentoonstelling Hasselt Kèrremes bezoeken.

 

  Vormingsaanbod Heemkunde Vlaanderen

Kan lokaal erfgoed op maat van jongeren gebracht worden?! Hoe schrijf ik een goed projectvoorstel? Dit najaar organiseert Heemkunde Vlaanderen in Hasselt vormingsessies die hierop een antwoord geven!
 
Bekijk ook de andere interessante vormingen die Heemkunde Vlaanderen de komende maanden op verschillende locaties in Vlaanderen organiseert. Meer info vind je hier.

 

  Streektalendag

De wereldwijde digitalisering beïnvloedt onze taal. De manier waarop we taal maken, verspreiden en bewaren verandert razendsnel. Kan jij altijd volgen? Zit je met vragen?

Kom dan op zaterdag 28 september 2013 naar de streektalendag van de Stichting Nederlandse Dialecten (SND). Het thema is streektalen en digitalisering. De plaats van gebeuren is de Oude Gevangenis in Hasselt (B).

Voor meer informatie kan je terecht op de site: www.variaties.be of neem contact op met Aida De Rose, via e-mail: aida.derose@limburg.be of via het nummer: 011/23 79 51.

 

  Open Monumentendag

Op zondag 8 september wordt de 25ste editie van Open Monumentendag gevierd. 197 Vlaamse steden en gemeenten zetten onder de titel ‘Het beste van…’ hun beste beentje voor tijdens deze jubileumeditie.

Ook in Hasselt kan je die dag heel wat prachtige gebouwen bezoeken. Huis Hoste, Huis Vanstraelen of de Sint-Martinuskerk van Stevoort... je krijgt een uniek blik op deze prachtige panden! Meer info vind je hier.

 

  Gevraagd / gezocht

Wie heeft nog foto’s van de Alverberg (buurt van de Herckenrodesingel) voor er gebouwd werd? En heb je nog afbeeldingen van de in opbouw zijnde Land Rover Garage? Help ons!

Check zeker ook onze facebookpagina. Onze bezoekers vragen vaak naar informatie over foto's van Hasselts erfgoed. Zo kan je helpen de onbekende dansmariekes op te sporen.  

 

  Cocktail Cultuur

Duid zondag 8 september zeker aan in je agenda en kom in het cultuurcentrum genieten van een heerlijke cocktail. Een cocktail van cultuur en erfgoed gemixt met workshops en activiteiten, gepresenteerd door de Hasseltse verenigingen.

Je vindt er onder andere een workshop rond archiveren voor verenigingen door het Stadsarchief. Museumconservator Davy Jacobs neemt je mee op een trip achter de schermen van het Nationaal Jenevermuseum. Het Stadsmus organiseert een lezing over de geschiedenis van Hasseltse muziekbands. Meer info vind je hier.

 

  Tot ziens

Per 1 september heeft Ward de Erfgoedcel verlaten. Velen heben hem leren kennen als een fijne collega en gedreven erfgoedwerker.

We bedanken hem voor de fijne samenwerking tijdens de afgelopen jaren en wensen hem veel succes in zijn nieuwe job.

 

In deze nieuwsbrief communiceert de Erfgoedcel Hasselt over de activiteiten en het beleid van de Hasseltse erfgoedorganisaties. Opmerkingen en items voor volgende nieuwsbrieven mogen bezorgd worden aan erfgoedcel@hasselt.be. Indien u meent dat de gegevens onjuist of onvolledig zijn, of dat bepaalde rechten zijn geschonden, dan vernemen wij dit graag zo snel mogelijk.
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, schrijf u dan hier uit of mail naar erfgoedcel@hasselt.be met vermelding 'uitschrijven nieuwsbrief'.
Erfgoedcel Hasselt
Groenplein 1 - 3500 Hasselt
T +32 11 23 96 96 - F +32 11 23 95 36
erfgoedcel@hasselt.be - www.erfgoedcelhasselt.be
Stad Hasselt Vlaamse Overheid
Uitschrijven
Archief