www.erfgoedcelhasselt.be
 
Warm aanbevolen scoort door hoge opkomst 06/11/2013
 
Snelmenu: Nieuws van Erfgoedcel Hasselt - Trots op... - Herdenking WO I op 11/11 in Hasselt - Studiedagen - Portie Erfgoed

  Nieuws van Erfgoedcel Hasselt

'Warm aanbevolen' scoort door hoge opkomst

De fototentoonstelling 'Warm aanbevolen' in Godsheide en Malpertuus mocht welgeteld 1339 bezoekers ontvangen. Dit is meer dan de helft van de inwoners van Godsheide (2008 2347 inwonders). Een succesvolle opkomst! 

Bij deze tentoonstelling hoorde een publicatie. 250 inwoners kunnen via deze publicatie thuis nagenieten van de foto's maar ook van de bijzondere verhalen. Heb je nog geen exemplaar in huis? Bestel via www.erfgoedcelhasselt.be je eigen exemplaar

 

Letterenplezier bij voorbereiding project "Letteren en Woord"

Momenteel treft de Erfgoedcel Hasselt de laatste voorbereidingen voor dit project. In 2012 werd gestart met het in kaart brengen van het literaire erfgoed van Hasselt. Tijdens het onderzoek van strips, tijdschriften, kranten, volksverhalen, brieven, toneel- en songteksten, drukkerijen en uitgeverijen kwamen bekende maar ook onbekende parels naar boven zoals 'Moord in de TT wijk', de eerste omschrijving van een banaan uit 1897, enz... Je begrijpt dan ook dat de medewerkers bij het voorbereiden van het onderzoek, de bijhorende letterenkalender en de -wandeling veel letterplezier beleven.

 

 

  Trots op...

Provinciale Bibliotheek Limburg medewinnaar van de Vlaams prijs voor Cultureel Erfgoed

We zijn zeer trots op de provinciale bibliotheek in Hasselt: zij ontvingen samen met 5 andere partners de prijs voor Cultureel Erfgoed. De PBL is een van de 6 bibliotheken met een indrukwekkende collectie die deel uitmaken van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek. De PBL is één van onze erfgoedactoren en maakt ook deel van de Hasseltse Erfgoedraad. Gefeliciteerd!

 

  Herdenking WO I op 11/11 in Hasselt

Kuringen: Nieuw herdenkingsveld dankzij samenwerking tussen jong en oud

Dertien inwonwers van Kuringen kwamen na WO I jammer genoeg niet meer terug naar huis. Dankzij de enthousiaste inzet van het documentatiecentrum De Graef krijgen deze gesneuvelden een nieuw herdenkingsveld omringd met zandzakjes. Met de hulp van een aantal jongerenverenigingen, sponsors en de Erfgoedcel Hasselt krijgt ieder van deze 13 soldaten een eigen gedenksteen waarbij symbolisch aarde van de plek waar ze gesneuveld zijn, begraven zal worden. Na een intense zoektocht werden van al deze soldaten nazaten teruggevonden, waaronder een zus (92 jaar oud). Deze zullen op 11 november bij de opening van het herdenkingsveld aanwezig zijn. Zo brengen ze in Kuringen deze mannen na 99 jaar terug thuis. Meer info over de opening.               

Sint-Lambrechts-Herk: herdenkingsmis         

Tijdens beide wereldoorlogen sneuvelden er 8 mannen in Sint-Lambrechts-Herk. Op 11 november kan je om 10.30 uur naar een misviering ter ere van deze gesneuvelden. Aansluitend is er een herdenking op het kerkplein. 

 

  Studiedagen

Studiedag over processies 'Op Handen Gedragen' op 16 november

Hasselt heeft met zijn Virga-Jesse feesten een levende processiecultuur. Op zaterdag 16 november is er in het Mgr. Sencie-instituut in Leuven een inspirerende studiedag over het erfgoed van processies. Dit is een organisatie van LECA, het CRKC en het KADOC. Je kan hiervoor nog steeds inschrijven.

 

Studiedag de kaartenboeken van Herkenrode op 23 november

Op zaterdag 23 november organiseren het Bisschoppelijk Archief van Luik en het Studiecentrum Herkenrode vzw een studiedag over de kaartenboeken van Peter Meysman. Die beschreef in de 17de eeuw, in opdracht van de abdis, alle bezittingen van de rijke Herkenrodeabdij om zo efficiënter belastingen te kunnen innen. Deze kaarten werden gerestaureerd en gedigitaliseerd. Een interessante bron om verder onderzoek op te doen. Meer info.

 

  Portie Erfgoed

Nieuw sfeervol herdenkingsveld voorgesteld op Portie Erfgoed (TVL) 

Kris, Robbie en Bernard vertelden zeer enthousiast in de studio van TVL over hun nieuw herdenkingsveld voor de Kuringse gesneuvelden van WO I. Een geslaagde samenwerking tussen jeugdverenigingen en het documentatiecentrum De Graef. Herbekijk het filmpje op http://www.erfgoedcelhasselt.be

 

In deze nieuwsbrief communiceert de Erfgoedcel Hasselt over de activiteiten en het beleid van de Hasseltse erfgoedorganisaties. Opmerkingen en items voor volgende nieuwsbrieven mogen bezorgd worden aan erfgoedcel@hasselt.be. Indien u meent dat de gegevens onjuist of onvolledig zijn, of dat bepaalde rechten zijn geschonden, dan vernemen wij dit graag zo snel mogelijk.
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, schrijf u dan hier uit of mail naar erfgoedcel@hasselt.be met vermelding 'uitschrijven nieuwsbrief'.
Erfgoedcel Hasselt
Groenplein 1 - 3500 Hasselt
T +32 11 23 96 96 - F +32 11 23 95 36
erfgoedcel@hasselt.be - www.erfgoedcelhasselt.be
Stad Hasselt Vlaamse Overheid
Uitschrijven
Archief