www.erfgoedcelhasselt.be
 
Primeur: focus op geschiedenis buiten de stadsmuren. 2014-01-29
 
Snelmenu: Hasselt extra muros: voor het eerst focus op geschiedenis van Hasselt buiten de ring - Een kleine stap voor de gemeentebesturen maar een grote stap voor het erfgoed - Website Hasel blijft een succes - Bezig met genealogisch of historisch onderzoek? - Portie Erfgoed op TVL: Wat zit er in de doos?

  Hasselt extra muros: voor het eerst focus op geschiedenis van Hasselt buiten de ring

Bestel 'Hasselt extra muros' online 

De meeste onderzoeken tot nu toe focussen zich op de geschiedenis binnen de ring. Hasselt bestond echter ook uit een groot landelijk gedeelte. Wist je dat de inwoners vanaf de Franse tijd rond de ring groententuinen onderhielden? Vóór het midden van de achttiende eeuw trof men buiten de stadswallen bijna geen bouwsels in baksteen aan.

Auteur Guido Caluwaerts nam de kaart van landmeter Petrus Vanpaesschen (1742-1809) als basis voor zijn nieuwe onderzoek. Deze kaarten bevatten immers een schat aan informatie: alle 2492 percelen buiten de stadsmuren had de landmeter voorzien van gegevens over oppervlakte, eigenaar en gebruik van het perceel. 
Bestel de publicatie online.

 

Op zaterdag 18 januari vond de lancering van de publicatie plaats op een plaats die normaal niet voor het publiek toegankelijk is: de overblijfselen van het kasteel van Henegouw. Hier stond oorspronkelijk een klooster dat in 1723 verkocht werd aan particulieren en omgebouwd werd tot kasteel. Deze plaats werd niet toevallig gekozen. De auteur overloopt in het boek o.a. de families die er woonden in de periode 1731-1914.  

Kon je er niet bij zijn? Geniet van de sfeervolle fotoreportage van fotografe Annemie America.

Krijg je niet genoeg van deze publicatie? Geniet mee van de boekvoorstelling op studio TVL.

 

  Een kleine stap voor de gemeentebesturen maar een grote stap voor het erfgoed

De nieuwe intergemeentelijke E-cel, Erfgoed Centrum Limburg, goedgekeurd door de gemeenteraden.

De erfgoedcel Hasselt ontwikkelt vanaf 2015 een intergemeentelijke werking met Diepenbeek en Zonhoven onder de gloednieuwe naam E-cel, wat staat voor Erfgoed Centrum Limburg. De afgelopen weken keurden de gemeenteraden van de drie gemeentes deze samenwerking goed. 

De volgende stap is dat de nieuwe erfgoedcel een aanvraag indient bij de Vlaamse Gemeenschap. In oktober zal de beslissing genomen worden of de kandidatuur van E-cel is aanvaard. Ondertussen werken we achter de schermen hard verder aan het aanvraagdossier.

 

  Website Hasel blijft een succes

Vorig jaar lokte de website Hasel, de online Hasseltse erfgoeddatabank, 47 800 unieke bezoekers en werd de site 70 000 keer geraadpleegd. Eén vierde van de bezoekers bezoekt de website meermaals per jaar. Met deze site wakkeren we met succes interesse aan voor het Hasselts erfgoed bij een nieuw publiek. 

Hasel is een online encyclopedie over Hasselt en de Hasselaren, geschreven door Hasselaren. In 2005 besloot de Erfgoedcel Hasselt om de kennis die reeds werd verzameld door andere stedelijke diensten, online te zetten. Sindsdien is de website steeds uitgebreid dankzij onze actieve vrijwilligers. www.hasel.be

 

  Bezig met genealogisch of historisch onderzoek?

Belangrijke wetsverandering

Goed nieuws voor wie bezig is met genealogisch, historisch of andere wetenschappelijk onderzoek. Vanaf 27 januari is het oorspronkelijke koninklijke besluit aangepast. Nu kan je informatie aanvragen voor je onderzoek bij de gemeente. Hierbij kan je uittreksels of getuigschriften opvragen of kan je registers of personenlijsten raadplegen. Indien de registers ouder zijn dan 120 jaar oud, kan je ze vrij raadplegen. Als ze jonger zijn, worden ze beschermd door de wet op de privacy. Meer info: katrien.colpaert@vvsg.be.

 

  Portie Erfgoed op TVL: Wat zit er in de doos?

Wat zit er in de doos?

Ann Delbeke van Het Stadsmus nam een bijzondere doos mee naar StudioTVL. De inhoud moest met bijzonder zorg worden geopend. Nieuwsgierig? Herbekijk hier het studiofragment van portie Erfgoed.

 

In deze nieuwsbrief communiceert de Erfgoedcel Hasselt over de activiteiten en het beleid van de Hasseltse erfgoedorganisaties. Opmerkingen en items voor volgende nieuwsbrieven mogen bezorgd worden aan erfgoedcel@hasselt.be. Indien u meent dat de gegevens onjuist of onvolledig zijn, of dat bepaalde rechten zijn geschonden, dan vernemen wij dit graag zo snel mogelijk.
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, schrijf u dan hier uit of mail naar erfgoedcel@hasselt.be met vermelding 'uitschrijven nieuwsbrief'.
Erfgoedcel Hasselt
Groenplein 1 - 3500 Hasselt
T +32 11 23 96 96 - F +32 11 23 95 36
erfgoedcel@hasselt.be - www.erfgoedcelhasselt.be
Stad Hasselt Vlaamse Overheid
Uitschrijven
Archief