www.erfgoedcelhasselt.be
 
19-06-2014
 
Snelmenu: Hasselts religieus erfgoed geïnventariseerd - Meer religieus erfgoed - Kal dzjieë euch Hessels? - Eerste Wereldoorlog

  Hasselts religieus erfgoed geïnventariseerd

Erfgoed van 21 Hasseltse parochiekerken in kaart gebracht

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de 21ste inventaris, die van de Sint-Martinusparochie in Hasselt. In totaal bracht het traject zo'n 4000 erfgoedstukken in kaart.

Alle objecten werden afzonderlijk gefotografeerd en beschreven door kunsthistorici van het CRKC (Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur vzw).

 

Inventarissen in boekvorm

Erfgoedcel Hasselt publiceert elke inventaris in boekvorm, in de reeks Inventaris van de kunst- en cultusobjecten Hasselt.

Voorlopig zijn er 12 publicaties beschikbaar.

 

Inventarissen online raadpleegbaar

Je kan de foto's en beschrijvingen ook bekijken op de website www.erfgoedplus.be.

Klik hier voor een overzicht van de Hasseltse kerken en kapellen.

 

  Meer religieus erfgoed

Toonmoment: Een toekomst voor onze kerken

De provincie Limburg, Stebo vzw en UHasselt organiseren op 26 juni een toonmoment van een fictieve oefening op drie kerken in Haspengouw. Derdejaarsstudenten Interieurarchitectuur creëerden mogelijkheden voor toekomstig gebruik, zowel voor herbestemming als voor nevengebruik.

Kerk- en gemeentebesturen zijn van harte welkom op 26 juni om 14 uur in Sint-Truiden. Meer info

 

Atlas van het religieus erfgoed in Vlaanderen

Onlangs stelde CRKC het boek Atlas van het religieus erfgoed in Vlaanderen voor.

De publicatie brengt voor het eerst het onroerend, roerend en immaterieel erfgoed van de zes erkende erediensten in Vlaanderen in kaart.

Je kan het boek bestellen bij het CRKC.

 

  Kal dzjieë euch Hessels?

Hasselts dialect op TVL

Hoe zorg je ervoor dat dialect niet verdwijnt? Marco Clerinx en Gerda Sas van Veldeke Hasselt vzw waren deze week te gast in Portie Erfgoed.

Daar vertelden ze wat de vereniging allemaal doet om het Hessels door te geven aan de volgende generaties. Hun lessenreeksen zijn alvast een succes.

Bekijk hier het fragment.

 

Nieuwe cursus in het najaar

Ook zin om op een ontspannende manier Hasselts te leren? Je kan je nog inschrijven voor de beginnerscursus in oktober. Let wel op: het aantal plaatsen is beperkt!

Meer info en een filmpje met sfeerbeelden vind je op www.veldekehasselt.be.

 

  Eerste Wereldoorlog

Lezing in Stedelijke Bibliotheek Hasselt

Rien Van Meensel vertelt verhalen van gewone mensen tijdens de Eerste Wereldoorlog.
1914-1918 was een tijd van ontbering en gevaar, maar ook van schoolsoep, comiteiten en voedingscomités. Een periode waarin leven overleven werd...

Praktische info

 

Website 2014-18.be gelanceerd

Gisteren ging de website www.2014-18.be online. De viertalige website verzamelt alle activiteiten over de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Naast de kalender vind je er ook nieuws en achtergrondinformatie en via het communityluik kunnen mensen met elkaar in gesprek gaan over het thema.

De website werd ontwikkeld door het Departement Internationaal Vlaanderen, in samenwerking met Uit In Vlaanderen.

 

In deze nieuwsbrief communiceert de Erfgoedcel Hasselt over de activiteiten en het beleid van de Hasseltse erfgoedorganisaties. Opmerkingen en items voor volgende nieuwsbrieven mogen bezorgd worden aan erfgoedcel@hasselt.be. Indien u meent dat de gegevens onjuist of onvolledig zijn, of dat bepaalde rechten zijn geschonden, dan vernemen wij dit graag zo snel mogelijk.
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, schrijf u dan hier uit of mail naar erfgoedcel@hasselt.be met vermelding 'uitschrijven nieuwsbrief'.
Erfgoedcel Hasselt
Groenplein 1 - 3500 Hasselt
T +32 11 23 96 96 - F +32 11 23 95 36
erfgoedcel@hasselt.be - www.erfgoedcelhasselt.be
Stad Hasselt Vlaamse Overheid
Uitschrijven
Archief