www.erfgoedcelhasselt.be
 
18-07-2014
 
Snelmenu: Bijeenkomst calamiteitennetwerk - Hasel - Eerste Wereldoorlog - Literatuur in Hasselt - Herita zkt vrijwilligers - Zomervakantie

  Bijeenkomst calamiteitennetwerk

Achter de schermen: werken aan veiligheid

Het calamiteitennetwerk van Hasselt, Sint-Truiden en Zoutleeuw kwam opnieuw bijeen op 24 juni. De twaalf deelnemende erfgoedorganisaties wisselden praktijkervaringen uit en kregen informatie over risicomanagement en depotwerking.

Ook in de toekomst wil de groep gezamenlijk veiligheidsthema’s op de agenda blijven zetten. De samenwerking tussen de organisaties wordt verder uitgebouwd.

Meer info over het calamiteitennetwerk en foto's van de bijeenkomst vind je hier.

 

  Hasel

Kermisverhalen op Hasel

Bijna elk weekend in de zomer vind je wel ergens in Hasselt een kermis. De publicatie Hasselt Kèrremes belicht de geschiedenis vanaf de jaren 1850.

Maar ook op Hasel kan je genieten van vele verzamelde kermisverhalen: over de traditionele Passerellekeskermis in Runkst, de kermisprocessie in Godsheide of Stevoort kermis in 1912.

 

Hasel blijft groeien

Dankzij al jullie reacties, aanvullingen en opmerkingen blijft Hasel groeien.

Binnenkort komt er zelfs een gloednieuwe collectie Hasseltse straatzichten bij. Helpende hand van dienst is Daniël Lambrechts. Als vrijwilliger voor de erfgoedcel zal hij de foto’s invoeren én beschrijven vanuit zijn jarenlange ervaring in mobiliteit. Van harte welkom!

(foto: de oude Kredietbank op de Havermarkt)

 

  Eerste Wereldoorlog

Provinciale projectsubsidies

In de eerste ronde van dit jaar ontvingen 17 Limburgse erfgoedprojecten een subsidie. In Hasselt zijn dat Het Stadsmus en het Koninklijk Atheneum I.

Wie nog een subsidieaanvraag wil indienen, kan dat doen tot uiterlijk 1 oktober van dit jaar.

Klik hier voor meer info.

 

Dagboek kolonel Sodermans

Midden september verschijnt een nieuw boek, gebaseerd op het dagboek van kolonel Marcel Sodermans. Deze Hasselaar begon zijn carrière in het 11de linieregiment aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Bijzonder is dat hij tijdens Hasselt kermis in 1914 nog vier dagen verlof doorbracht in zijn geboortestad.

Geïnteresseerden kunnen tot 5 september voorintekenen op dit boek, dat verkocht zal worden voor 19,95 euro. Stuur daarvoor een e-mail naar marcel@sodermans.be.

Meer info vind je hier.

 

  Literatuur in Hasselt

Ontdek het Hasseltse literaire erfgoed

De literaire stadswandeling is nog steeds gratis verkrijgbaar. Trek stevige wandelschoenen aan en ontdek sporen van het literaire erfgoed in het stadscentrum: standbeelden van beroemde schrijvers, oude drukkerijen, woonhuizen van dichters... Een aanrader!

Meer info lees je in de nieuwe literatuurbrochure, die alle Hasseltse activiteiten rond letteren en woord bundelt in de periode 1 juli - 31 december 2014.

 

  Herita zkt vrijwilligers

Zin om op zondag 14 september de handen uit de mouwen te steken?

Tijdens Open Monumentendag heeft Herita promostanden op unieke erfgoedlocaties verspreid over Vlaanderen. De vzw zoekt nog vrijwilligers om die promostanden klaar te zetten en te bemannen.

De vacature met meer info vind je op de website van Herita.

 

  Zomervakantie

De erfgoedcel wenst iedereen een mooie en zonnige zomervakantie!

In juli en augustus blijft de erfgoedcel - weliswaar met een beperkte bezetting - bereikbaar.

Wie ons een bezoekje wil brengen, maakt best op voorhand even een afspraak via erfgoedcel@hasselt.be of 011 23 96 96.

 

In deze nieuwsbrief communiceert de Erfgoedcel Hasselt over de activiteiten en het beleid van de Hasseltse erfgoedorganisaties. Opmerkingen en items voor volgende nieuwsbrieven mogen bezorgd worden aan erfgoedcel@hasselt.be. Indien u meent dat de gegevens onjuist of onvolledig zijn, of dat bepaalde rechten zijn geschonden, dan vernemen wij dit graag zo snel mogelijk.
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, schrijf u dan hier uit of mail naar erfgoedcel@hasselt.be met vermelding 'uitschrijven nieuwsbrief'.
Erfgoedcel Hasselt
Groenplein 1 - 3500 Hasselt
T +32 11 23 96 96 - F +32 11 23 95 36
erfgoedcel@hasselt.be - www.erfgoedcelhasselt.be
Stad Hasselt Vlaamse Overheid
Uitschrijven
Archief