2009

 Weergave:


Oud Gaasthuis, Annemie America

Op zondag 13 september 2009 wordt in heel Vlaanderen opnieuw de jaarlijkse Open Monumentendag georganiseerd. Het thema van dit jaar, 'Zorg', brengt het architecturale verhaal en dat van de bewoners van de monumenten dicht bij elkaar. De Erfgoedcel Hasselt stelt 3 themawandelingen rond de Havermarkt voor.

-> meer
Rond de tafel met je rot!

Op Erfgoeddag tonen de rotten graag aan iedereen hoe vriendschap een traditie in ere houdt. Schuif gezellig bij een de tafel van een rot. Rond oude foto's, met een drankje en een speculaas in de hand; ...: nergens bloeien goede ideeŽn, gesprekken en vriendschappen zo goed als aan tafel!

-> meer
1947, leden van de families Briers en Martens op Herkenrode.

Op de abdijsite Herkenrode kan je op Erfgoeddag de gezellige warmte van het familiegebeuren ervaren. Herkenrode was ooit de thuishaven van vele families. Zij bewoonden de verschillende gebouwen en bewerkten de omliggende gronden. Op Erfgoeddag verwelkomt de abdijsite Herkenrode deze families opnieuw.

-> meer
Ida Jeurissen, getrouwd met Pieter Wouters, die in 1889 naar BraziliŽ trok.

Ben je verwant met de familie Martens of Wouters? Ben je een rechtstreekse afstammeling van de gezinnen die de voormalige abdijgebouwen bewoonden? Dan hoor je op de familiefoto anno 2009 te staan! Kom om Erfgoeddag (zondag 26 april) om 14u.45 naar de Tiendschuur de familiereŁnie op foto vastleggen!-> meer
Kunstencentrum BELGIE

Huis Hoste, het pand van koloniale waren aan de Koningin Astridlaan blijft in de aandacht staan. Na deelname aan de Monumentenwedstrijd in 2006 en activiteiten op Open Monumentendag in 2007 en 2008, start op Erfgoeddag een tentoonstelling met archiefstukken van de architect van dit pand, Huib Hoste.

-> meer
Chiro Expo

In 2009 viert de Chiro zijn 75ste verjaardag en die wordt in heel Vlaanderen gevierd met een reizende tentoonstelling. In Limburg werkt de Chirojeugd Vlaanderen samen met de Limburgse erfgoedcellen aan extra luik over de Limburgse Chiro, die je onderdompelt in straffe verhalen, herinneringen, foto's en anekdotes. Voor die tentoonstelling zijn de erfgoedcellen nog op zoek naar materiaal.

-> meer
copyright noA-Architecten

Binnenkort zal de Oude Gevangenis van Hasselt omgevormd worden tot een "open huis" voor de studenten van de faculteit Rechten aan de Universiteit Hasselt, voor het nieuwe rectoraat en voor het postacademisch onderwijs. Tijdens een lezing op 28 april licht het ontwerpbureau noA-architecten zijn plannen toe.

-> meer
Helikon: intens en divers

De Helikongalerij was in de jaren 1960 een begrip in Hasselt en daarbuiten. In 2007 startte dr. Zsuzsanna BŲrŲcz in opdracht van de Erfgoedcel Hasselt met een onderzoek naar het cultuurhistorische belang van de Helikongalerij en -kunstenaars. Op basis van dit onderzoek werd een dubbeltentoonstelling samengesteld voor Het Stadsmus en het Cultuurcentrum Hasselt.

-> meer
Kind van Herkenrode

Paula Mathilde Martens bracht haar jeugd door op de huidige abdijsite van Herkenrode. De herinneringen die ze daaraan heeft, tekende ze op in een publicatie met fotomateriaal uit haar eigen albums. In een tweede deel schetst ze het leven van 5 generaties van de familie Martens.

-> meer
Warm Aanbevolen - Wimmertingen vroeger en nu

Deze publicatie vertelt de geschiedenis van de parochie Wimmertingen en verscheen naar aanleiding van de tentoonstelling "Warm Aanbevolen - Wimmertingen vroeger en nu".

-> meer
Developed by DigitalMind - Powered by eXopera
Erfgoedcel:Hasselt
Paginatitel:
Webadres:/product.php?catid=96&itemno=&lang=NL