Print Stadsarchief Hasselt

Stadsarchief Hasselt

    Naar overzicht    

Het Stadsarchief herbergt een uitgebreide erfgoedwerking, met drie erfgoedactoren onder één dak: het Stadsarchief, de Erfgoedcel Hasselt en de Academie voor Streekgebonden Gastronomie. 

Historiek van de verbouwing
In november 2008 begonnen de uitbreidingswerken voor het archief. Met een volledig nieuwe vleugel verdubbelde het oppervlak van het archief. De nieuwe vleugel doet dienst als modern depot. De beschikbare ruimte voor archief verdubbelde ook zowat: van 3,5 km naar 6,6 km archief!

In januari 2012 startten de verbouwingswerken aan de "oude" vleugel (in 1966 geopend als huisdhoudschool; in 1994 trok het stadsarchief in het gebouw). Alle ruimtes werden grondig gerenoveerd: een nieuwe leeszaal op de gelijkvloers, ruimere sanitaire voorzieningen en aparte ruimtes om het archief op een verantwoorde manier te verwerken.

In het vernieuwde archief huizen drie cultureel-erfgoedpartners: behalve het Stadsarchief trokken ook de Academie voor Streekgebonden Gastronomie en de Erfgoedcel Hasselt in het gebouw.

Praktisch
De leeszaal van het archief is alle werkdagen geopend van 9 uur tot 17 uur, met uitzondering van dinsdag en donderdagnamiddag.

De collectie van stadsarchief is heel gevarieerd:

  • 19de- en 20ste-eeuwse archief van de stad
  • archieven van de Hasseltse deelgemeentes van de periode vóór de fusie
  • het hedendaagse archief van de stedelijke diensten
  • archieven van Hasseltse verenigingen, bedrijven, families en personen. Zo herbergt het stadsarchief onder andere archief van de familie Stellingwerff, drukkerij Baeten, journalist Hubert Leynen, de Vrouwelijke Katholieke Burgers-en Middenstandsjeugd, ...
  • prentkaarten, fotocollectie, affiches, kranten, ...
    Genealogen kunnen opzoekingen doen in de akten van de burgerlijke stand (beginnend in de 17de eeuw) en de bevolkingsregisters.

Het stadsarchief van Hasselt bewaart niet enkel het archief dat door de stedelijke diensten bij de uitoefening van het taken gevormd wordt, het stippelt ook procedures uit voor het vormen en overdragen van deze dossiers en documenten.

Het Stadsarchief Hasselt heeft geregeld overleg met de andere openbare archieven gelegen in Hasselt, en de Erfgoedcel Hasselt. Ze werkten samen aan de Archievengids Hasselt, een brochure waarin alle informatie over de archieven van Hasselt gebundeld wordt en die  gratis te verkrijgen is in de archieven en bij de Erfgoedcel Hasselt.


 
Titel:Stadsarchief Hasselt
Adres:Rederijkersstraat 42, 3500 Hasselt
Telefoon:+32 11 23 98 75; fax: +32 11 23 39 18
E-mail:stadsarchief@hasselt.be
Contactpersoon:Mieke Strauven, stadsarchivaris
Stadsarchief Hasselt
Developed by DigitalMind - Powered by eXopera
Erfgoedcel:Hasselt
Paginatitel:
Webadres:/product.php?lang=NL&prodid=127