Print Erfgoedveld Hasselt >> Limburg >> Provinciale Bibliotheek Limburg (PBL)

Provinciale Bibliotheek Limburg (PBL)

Met de uitbouw van het Historisch Informatiepunt Limburg, of: HIPLimburg, wil de PBL een provinciaal ankerpunt zijn voor de bewaring en publieksgerichte ontsluiting van erfgoedcollecties.

De Provinciale Bibliotheek Limburg heeft enkele bijzondere collecties, die uniek zijn in Vlaanderen:

  • collectie Limburgensia: alles wat bijdraagt tot het culturele geheugen van de provincie Limburg. De collectie telt op dit ogenblik meer dan 500.000 documenten in verschillende deelcollecties, gaande van tekstdocumenten tot beeld- en geluidsdocumenten. In de deelcollectie archief komen socio-culturele archieven van private aard aan bod (culturele verenigingen en Limburgse schrijvers).
  • collectie Oude Drukken en Handschriften: meer dan 7000 documenten daterend van de 16de tot de 19de eeuw. Eén van de uitschieters is het prestigieuze en fraai verluchte 16de-eeuwse graduale uit de abdij van Sint-Truiden.

Een groot deel van de collectie Limburgensia is tijdens de ruime openingsuren van de PBL steeds toegankelijk en raadpleegbaar: boeken, tijdschriften, brochures, microfilms en persoonsdossiers. Enkele deelcollecties en de collectie Oude Drukken zijn na afspraak te raadplegen (011 29 59 26) of hiplimburg@limburg.be

De Provinciale Bibliotheek Limburg heeft geregeld overleg met de andere openbare archieven gelegen in Hasselt, en de Erfgoedcel Hasselt. Ze werkten samen aan de Archievengids Hasselt, een brochure waarin alle informatie over de archieven van Hasselt gebundeld wordt en die vanaf 3 april 2009 gratis te verkrijgen is in de archieven en bij de Erfgoedcel Hasselt.

 


 
Titel:Provinciale Bibliotheek Limburg
Adres:Martelarenlaan 17, 3500 Hasselt
Telefoon:+32 11 29 59 00
E-mail:pbl@limburg.be
Website:http://www.limburg.be/pbl
Provinciale Bibliotheek Limburg (PBL)
Provinciale Bibliotheek Limburg (PBL)Provinciale Bibliotheek Limburg (PBL)Provinciale Bibliotheek Limburg (PBL)Provinciale Bibliotheek Limburg (PBL)
Developed by DigitalMind - Powered by eXopera
Erfgoedcel:Hasselt
Paginatitel:
Webadres:/product.php?lang=NL&prodid=130&catid=108&itemno=0&pos=7