Print Erfgoedveld Hasselt >> Hasselt >> Comité Zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten te Hasselt (Virga Jesse...

Comité Zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten te Hasselt (Virga Jessecomité) vzw

De Virga Jessefeesten vinden hun oorsprong bij de broederschap van Onze-Lieve-Vrouw die werd opgericht rond 1308. Het Mariabeeld in de huidige Virga Jessebasiliek, ooit de kapel van deze broederschap, dateert ook uit deze tijd en draagt de roepnaam Virga Jesse. De jaarlijkse processie werd in de 17de eeuw gewijzigd in een zevenjaarlijks gebeuren. De ommegang werd ook steeds meer gekaderd in een feest dat tot ver buiten de stadsgrenzen bekend was.

Tijdens de 14-daagse feestperiode versieren de "rotten" - dit zijn straatcomités - hun buurt met bloemen en uitbeeldingen. Sommige van deze taferelen gaan terug op de mirakels die aan de Virga Jesse worden toegeschreven en zijn meer dan een eeuw oud. Andere zijn opvallend hedendaags. Tevens worden er tijdens het "'t seveste joar' (het "zevende jaar") concerten en tentoonstellingen georganiseerd. Op de eerste maandag van de feesten worden onder waakzaam oog van de Langeman, de Hasseltse reus, door de broederschap erwtensoep bedeeld.

Het comité tekent de sinds de feesten van 1954 ieder zevende jaar voor een volledig nieuwe ommegang, met een nieuw thema, nieuwe muziek, nieuwe wagens, ... Meer dan 2000 deelnemers stappen op in deze indrukwekkende ommegang die haar gelijke niet kent.

 


 
Titel:Comité Zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten te Hasselt vzw (Virga Jesse Comité)
Adres:

Vismarkt 15 bus 5, 3500 Hasselt

Telefoon:

+32 (0) 11 76 77 34

E-mail:

2017@virgajessefeesten.be

Website:http://www.virgajessefeesten.be
Contactpersoon:Guido Breban (voorzitter)
Partner bij volgende projecten van de erfgoedcel:Erfgoeddag 2009, digitalisering foto-archief Virga Jesse Comité, KADOC-studie
Virga Jesse Comité
Virga Jesse ComitéHet 14de-eeuwse polychrome Virga Jessebeeld
Developed by DigitalMind - Powered by eXopera
Erfgoedcel:Hasselt
Paginatitel:
Webadres:/product.php?lang=NL&prodid=145&catid=101&itemno=&pos=4