Print Projecten >> afgeronde projecten >> 2006 >> Opleiding mondelinge geschiedenis

Opleiding mondelinge geschiedenis

Vorige    Naar overzicht    

Opleiding mondelinge geschiedenis 

In 2006 werkten de Limburgse erfgoedcellen voor het eerst samen om een opleiding rond mondelinge geschiedenis aan te bieden aan geïnteresseerden. Op algemene vraag van toeristische gidsen, geïnteresseerden en verenigingen, richt de Erfgoedcel Hasselt in het najaar van 2008 deze opleiding opnieuw aan.

Björn Rzoska van FARO (Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw), legt in een traject van 3 avonden uit wat de techniek van mondelinge geschiedenis inhoudt: hoe een goed interview afnemen?, hoe het interview als historische bron bewaren?, etc.

De opleidingen gaan door op volgende avonden:
• donderdag 2 oktober, om 19.30u.
• donderdag 16 oktober, om 19.30u.
• donderdag 27 november om 19.30u.

Voor deze opleiding is geen voorkennis vereist.

De Erfgoedcel Hasselt biedt deze opleiding gratis aan aan alle geïnteresseerden.

De opleidingen gaan door in de Sittardzaal (ingang via achterkant van het oude stadhuis), Groenplein 1, Hasselt.

Als u wil deelnemen aan deze sessies, gelieve dan uw aanwezigheid te bevestigen bij de Erfgoedcel Hasselt (telefoon: 011 23 96 96, mail: erfgoedcel@hasselt.be).

 

 

Mondelinge bronnen voor de toekomst

Aandacht hebben voor het immateriële erfgoed - de verhalen over Hasselt en getuigenissen over belangrijke gebeurtenissen in de stad - is één van de belangrijke actiepunten van de Erfgoedcel Hasselt. Daarom start ze in samenwerking met de stedelijke musea een project mondelinge geschiedenis, waaraan in 2007 doorlopend gewerkt zal worden.

Het is de bedoeling om op systematische manier getuigen te interviewen en zo hun verhaal te bewaren als bron voor onderzoek in de toekomst.

Gezocht: getuigen!

Wie zou er ons meer kunnen vertellen over het leven in een stokerij, of over het uitzicht van de stad tijdens de aanleg van de grote ring? Wie heeft de bombardementen op Tommelen meegemaakt en kan hierover wat vertellen?
Met thema's die in de musea aan bod komen (stadsgeschiedenis, jenever of mode) of die aansluiten bij een project van de erfgoedcel, wordt gezocht naar interessante getuigen. 

Ken jij mensen, die een interessant verhaal te vertellen zouden kunnen hebben? Contacteer dan de erfgoedcel

Gezocht: interviewers! 

Voor de interviews zelf doen de musea en de erfgoedcel beroep op vrijwilligers, omdat het vastleggen van getuigenissen een tijdrovende bezigheid is. Het is immers heel meer dan zomaar mensen een paar vragen stellen met een microfoon in de hand: het opstellen van vragenlijsten, inwerken in het thema, het uitschrijven van het interview, etc.

De Erfgoedcel Hasselt beschikt over opnameapparatuur en leent graag een handleiding mondelinge geschiedenis op dvd uit aan vrijwilligers. 

Geïnteresseerd? Contacteer dan de erfgoedcel!

Meer over mondelinge geschiedenis vind je op de website van Vlaams Centrum voor Volkscultuur vzw, met een aparte website over mondelinge geschiedenis.


 
Titel:mondelinge geschiedenis
Periode:doorlopend
Partners:stedelijke musea Hasselt, Natuurpunt vzw, vrijwilligers, Vlaams Centrum voor Volkscultuur
dvd Van horen zeggen - copyright Vlaams Centrum voor Volkscultuur vzw
dvd Van horen zeggen - copyright Vlaams Centrum voor Volkscultuur vzwOpleiding mondelinge geschiedenis
Developed by DigitalMind - Powered by eXopera
Erfgoedcel:Hasselt
Paginatitel:
Webadres:/product.php?lang=NL&prodid=178&catid=42&itemno=0&pos=2