Print Publicaties | Producten >> Boeken >> Een sprong voorwaarts. Hasselt tussen 1800 en 1900

Een sprong voorwaarts. Hasselt tussen 1800 en 1900

... Een vreemde omwalde stad met poorten aan de belangrijke invalswegen, modder in de straten en mesthopen voor de meeste deuren. Koetsen kletterden nog op de kasseien van de Oude Varkensmarkt, en bedelaars trokken blootvoets door de straten van de Kempische wijk. Het was een tijd waarin de volkswijk de Beek nog bruiste van levendigheid, chique ‘madames’ vrolijk rondkuierden in de Percéestraat en van een Guido Gezellestraat helemaal geen sprake was; toen Janneken van den Plattenweyer spookte in de Meldertstraat en eenzame harten stiekeme afspraakjes maakten tussen de olmen op de stadswallen...De 19de eeuw in Hasselt: wat veranderde er en wat bleef er bij het oude?

De 19de eeuw is een belangrijke periode in de ontwikkeling van Hasselt: in enkele decennia groeide de kleine Loonse stad uit tot een volwaardige provinciehoofdstad. In een niet aflatende stroomversnelling van opeenvolgende overheersingen, wisselende machtsverhoudingen en toenemende functie-verschuivingen, veranderde het Hasseltse karakter voorgoed.

Welke impact had de externe politieke beslissing uit 1839 die Hasselt definitief tot hoofdplaats van Limburg maakte, op de sociale, economische en culturele structuur van de stad? Hoe hebben de Hasselaren zelf deze enorme veranderingen aangevoeld?  

In Een sprong voorwaarts brengen de auteurs bekende én nieuwe gegevens samen over het 19de-eeuwse Hasselt en proberen zo een antwoord te geven op de vraag wat er veranderde (en wat er bij het oude bleef). Hun zoektochten in archieven en bibliotheken leverden ook nooit eerder gepubliceerd beeldmateriaal op. Kortom, de publicatie wordt een absolute aanrader voor iedereen de Hasseltse geschiedenis een warm hart toedraagt!Bestel een exemplaar via onderstaand bestelformulier.

 


 
Titel:Een sprong voorwaarts.
Ondertitel:Hasselt tussen 1800 en 1900
Auteur:Dries Lyna (red.), Bart De Keyser, Michel Ilsen, Bruno Indekeu, Tina Croes, Erik Houtman, Ann Pietercill, Sabrina Polus, Dries Theuwissen
Uitgever:Erfgoedcel Hasselt
Plaats van publicatie:Hasselt
Jaar van publicatie:2007
ISBN/ISSN:9789078465089
Depotnr.:2007/10.771/8
Formaat:

401 gr

Prijs (excl. verzendingskost): 25
PRIJS:  € 25> Naar bestelformulier
  
kaart intekenen publicatie
kaart intekenen publicatieachterzijde kaart intekenen publicatieHet station van Hasselt in de 19de eeuwMichel Arnold BampsEen sprong voorwaarts. Hasselt tussen 1800 en 1900
Developed by DigitalMind - Powered by eXopera
Erfgoedcel:Hasselt
Paginatitel:
Webadres:/product.php?lang=NL&prodid=189&catid=44&itemno=0&pos=36