Print Projecten >> afgeronde projecten >> 2008 >> Koloniale Waren Janssens & Gillissen

Koloniale Waren Janssens & Gillissen

Anno 2008. Zoals vele grootsteden is ook de stad Hasselt in volle expansie! Vervallen panden worden gemoderniseerd, verkommerde buurten worden in sneltempo opgewaardeerd met nieuwbouw en schitterende architecturale projecten. Keerzijde van deze economische bloei is dat heel wat historische architectuur en daaraan gekoppelde verhalen uit ons recente verleden voor het nageslacht teloor dreigen te gaan.

Op zondag 10 februari 2008 besteedt kunstencentrum BELGIE bijzondere aandacht aan de ‘mondelinge geschiedenis’ van een bloeiend, voormalig deel van de Hasseltse stationsbuurt: de ‘Koloniale Waren’, het voormalige import- en distributiebedrijf dat decennialang leverancier was van een uitgebreid netwerk van Centra-buurtwinkeltjes. De buurtwinkel, reeds jaren uit het straatbeeld verdwenen maar o zo dicht bij eenieders verleden. Samen met de Cel Erfgoed van de stad Hasselt wordt nu een stukje recente geschiedenis gereconstrueerd :

- Het reilen en zeilen in deze voormalige handel.
- De economische en maatschappelijke rol van de buurtwinkel.
- Het pre-computer en pre-management tijdperk.
- De gloriejaren van het interbellum.
- De opkomst van het modernisme.
- Waarden en normen...

Deze namiddag is bedoeld voor al wie begaan is met het immateriële erfgoed uit zijn recente verleden. Academici, erfgoedspecialisten, heemkundige kringen... maar vooral ook U en ik zijn welkom ! U wordt rondgeleid in de voormalige magazijnen, ontdekt verhalen en maakt kennis met mensen die een rol speelden in uw verleden. Wat arbeid voor deze mensen betekende. Waar de geurende boenwas van onze (groot)ouders vandaan kwam. Hoeveel zegeltjes men spaarde voor een haarnetje. Wat een ons spek mocht kosten. Wat de (on)geschreven wetten en geplogenheden waren. Hoe reclamevoering een rol begon te spelen en hoe nieuwe producten werden gelanceerd... Totdat er moeilijke tijden aanbraken omdat de markt voortaan op groffere leest geschoeid zou worden.

(*) met fanfaremuziek & interbellumgebak !
 
Titel:Mondelinge geschiedenis Koloniale Waren Janssens & Gilissen
Datum:zondag 10 februari
Locatie(s):Huis Hoste 81-85, Koningin Astridlaan
Openingsuren contact:14u. - 18u.
Url:http://www.kunstencentrumbelgie.com/hhoste.html
Contactpersoon:T +32 11 22 41 61 | F +32 11 23 26 59 | E belgie@skynet.be
Koloniale Waren Janssens & Gillissen
Koloniale Waren Janssens & Gillissen
Developed by DigitalMind - Powered by eXopera
Erfgoedcel:Hasselt
Paginatitel:
Webadres:/product.php?lang=NL&prodid=239&catid=94&itemno=0&pos=3