Print Projecten >> afgeronde projecten >> 2009 >> Modernistische vrienden in Huis Hoste

Modernistische vrienden in Huis Hoste

Huib Hoste onderhield nauwe vriendschapsbanden met andere modernistische architecten zoals Henry Van de Velde en Raphaël Verwilghen. De persoonlijke briefwisseling heeft ongetwijfeld voor een onderlinge bestuiving van ideeën gezorgd.

Op Erfgoeddag start een compact opgevatte tentoonstelling van zo'n 70 stukken uit die briefwisseling, die debezoeker in het hoofd van de architecten laat kijken. De samenstelling gebeurde door Luc Verpoest (Departement Architectuur, Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, K.U.Leuven) i.s.m. het Centrum voor Vlaamse Architectuurarchieven (CVAa) met stukken uit het archief van Huib Hoste, het Verwilghen-archief in Heverlee, het Universiteitsarchief van de K.U.Leuven en het Stadsarchief van Leuven. De briefwisseling is een interessant stukje architectuurarchief.

In de tentoonstelling is er ook bijzonder aandacht voor de samenwerking tussen Huib Hoste en de Hasseltse ondernemer/architect Arthur Baar, die tussen de jaren 1920 en 1940 actief was. Enkele van zijn gebouwen zijn intussen deels beschermd. Arthur Baar bracht modernistische architecten in contact met kapitaalkrachtige bouwheren en firma's in Limburg (o.a. Janssens-Gilissen, Roeland Kolen, brouwerij van Alken, bouwmaterialen firma Duchard...).

In 2008, naar aanleiding van Open Monumentendag, werkten het Kunstencentrum BELGIE en de Erfgoedcel Hasselt samen aan een publicatie met getuigenissen van werknemers, die in het magazijn van Huis Hoste werkzaam waren: De Koloniale Waren Janssens-Gilissen 1926-1977.

Programmabrochure Hasselt (pdf)


 
Titel:Modernistische vrienden in Huis Hoste
Datum:zondag 26 april 2009
Locatie(s):Open Circuit 'Huis Hoste', Koningin Astridlaan 83, 3500 Hasselt
Openingsuren contact:10u. - 17u.
Url:http://www.kunstencentrumbelgie.be; http://www.vai.be
Partners:Kunstencentrum BELGIE vzw, Vlaamse Architectuurarchieven vzw
Kunstencentrum BELGIE
Kunstencentrum BELGIECentrum voor Vlaamse Architectuurarchieven
Developed by DigitalMind - Powered by eXopera
Erfgoedcel:Hasselt
Paginatitel:
Webadres:/product.php?lang=NL&prodid=288&catid=96&itemno=&pos=4