Print Projecten >> lopende projecten >> De reliekenschat van Herkenrode: onderzoek en conservatie

De reliekenschat van Herkenrode: onderzoek en conservatie

Vorige    Naar overzicht    

Unieke schat

In de Hasseltse Sint-Quintinuskathedraal wordt het grootste aantal schedelrelieken van België bewaard. De 47 schedels vormen samen met nog een aantal botfragmenten en andere relieken een schat van 114 stuks. Wat de schedelrelieken nog unieker maakt is de verpakking ervan in textiel. 

De schat is afkomstig van de abdij van Herkenrode en werd daar naar toe gebracht in de 13de eeuw. Volgens de legende zijn de schedels en botfragmenten afkomstig van de heilige Ursula en haar elf(duizend) maagden, die in de vroege middeleeuwen door de Hunnen in Keulen vermoord werden.
Tot aan het einde van de 18de eeuw droegen de abdissen van Herkenrode veel zorg voor de relieken, en hulden ze ze in het kostbare textiel. Die omhulsels vertellen nu impliciet over de waarde die de abdissen aan hun schat hechten en over hoe de relieken eeuwenlang aan bedevaarders getoond werden.


Historisch en materiaal-technisch onderzoek


In 2007 onderzocht textielexperte Frieda Sorber van het Modemuseum Provincie Antwerpen in opdracht van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium de relieken en de textielomhulsels om zo de historische context van de schat te kunnen schetsen. Op basis van materiaal-technische gegevens kwam ze tot de conclusie dat de reliekenschat inderdaad uit Keulen kan komen, en dat ze dateert uit de periode waarin de Heilige Ursula omgekomen zou zijn volgens de legende.
Voor Radio 2 Limburg legt ze uit wat haar belangrijkste bevindingen zijn (12 juni 2008).

Tijdens het onderzoek werd alles in de oorspronkelijke staat gelaten: "De manier waarop de schedels verpakt werden, bewijst hoeveel eerbied de abdissen voor hun schat hadden. We hebben dan ook geen enkel speldje losgemaakt. Eerst werden alle relieken stuk voor stuk gefotografeerd, later voorzichtig onderzocht met speciale apparatuur om ook te kunnen bekijken wat er onder het textiel zat."

De onderzoeksresultaten vind je beschreven in de publicatie Schedelrelieken van Herkenrode.


Conservatie

In 2009 werden de schedels overgebracht naar het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, waar een team van textielrestauratoren alle fragmenten van de schat voor verder verval behoedde.


Presentatie

Vanaf augustus 2010 zijn de schedels terug in de Sint-Quintinuskathedraal, waar ze in een daartoe geklimatiseerde kast bewaard worden. Tijdens de tijdelijke tentoonstelling De reliekenschat van Herkenrode kan je alle fragmenten van de reliekenschat in een multimediale interactieve toepassing van dichtbij bekijken.

Samen met de kerkraad onderzoeken de stad, de erfgoedcel en andere partners de mogelijkheden voor permanente tentoonstelling van de reliekenschat.

 


 
Titel:De reliekenschat van Herkenrode: onderzoek en conservatie
Periode:gestart in 2005
Partners:Erfgoedcel Hasselt, stad Hasselt, Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, Frieda Sorber (Modemuseum Antwerpen)
copyright KIK-IRPA
copyright KIK-IRPADe reliekenschat van Herkenrode: onderzoek en conservatieDe reliekenschat van Herkenrode: onderzoek en conservatieDe reliekenschat van Herkenrode: onderzoek en conservatieDe reliekenschat van Herkenrode: onderzoek en conservatie
Developed by DigitalMind - Powered by eXopera
Erfgoedcel:Hasselt
Paginatitel:
Webadres:/product.php?lang=NL&prodid=318&catid=92&itemno=&pos=4