Print Projecten >> afgeronde projecten >> 2013 >> Spraakmakkers

Spraakmakkers

Hoe wordt er in de klas, op het werk of thuis aan de keukentafel gesproken? Welke woorden stromen er uit de Limburgse monden op een sollicitatiegesprek of over de schutting bij het maken van een praatje met de buurman? Hoe vertel jij je kind of kleinkind een verhaaltje voor het slapen gaan of leg je een vreemde de weg uit naar Brussel? Wordt er thuis Inuktitut of Swahili of juist een eigen variant van de Noord-Limburgse tussentaal gesproken?
Samen met de Limburgse erfgoedcellen, Variaties vzw, FARO en Openluchtmuseum Bokrijk, gaat het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed met het project ‘Spraakma(k)kers. Limburg in Taalvariatie’ op zoek naar de grote schat aan taalvariatie in Belgisch-Limburg. Het doel is om zoveel mogelijk verschillende taalvariëteiten (denk aan citétaal, jongerentaal, dialecten, straattaal, standaardtaal, tussentaal, thuistaal, vaktaal en gebarentaal) te verzamelen met de hulp van vrijwilligers en organisaties en deze op de website www.spraakmakkers.be voor het grote publiek te ontsluiten.

Zomerse zondagen in gezelschap van Spraakma(k)kers
Wil je de Limburgse taalvariëteiten graag beter leren kennen? Ben je gebeten door het taalvirus of ben je de spreker van een Limburgse taalvariëteit en wil je dit graag vastleggen voor het nageslacht? Kom en ontdek dan onze woonwagen van Spraakma(k)ers tijdens de Bokrijkdagen in juli en augustus 2013 en doe mee aan onze superquiz of deel jouw eigen taalgebruik en –ervaringen met ons! Iedereen mag meedoen, ongeacht je leeftijd, geslacht, opleiding, beroep, etc.
Dankzij jou kan Spraakma(k)kers laten zien welke culturele rijkdom in Belgisch-Limburg te vinden is en daarmee al zijn talige variatie op de kaart zetten! De woonwagen van Spraakma(k)kers vind je in het Oost- en West-Vlaamse deel van het Openluchtmuseum Bokrijk, op zondag 7, 21 en 28 juli en op 4, 11 en 18 augustus 2013: van 10 - 18 uur. De Bokrijkdagen bieden een kleurrijk palet aan vervlogen passies en tradities: smeden, zuurdesembrood bakken, bier brouwen, handmade markt, ... en dus ook taal en taalvariatie!

Meer informatie: hier of neem contact met: aida.derose@limburg.be of via het nummer: 011/23 79 51
 
 

 
Spraakmakkers
Developed by DigitalMind - Powered by eXopera
Erfgoedcel:Hasselt
Paginatitel:
Webadres:/product.php?lang=NL&prodid=353&catid=103&itemno=&pos=4