Print Erfgoedveld Hasselt >> Hasselt >> Documentatiecentrum De Graef

Documentatiecentrum De Graef

Van 24 november tot 2 december 1990 werd een grote tentoonstelling ingericht bij de viering van “Kuringen 750 jaar vrijheidsrechten”, gelijktijdig in het Prinsenhof, de pastorie, in de Sint - Gertrudiskerk en in de Stedelijke Hoofdbibliotheek.
Overmand door het geweldig aanbod aan interessante gegevens over de geschiedenis van Kuringen vonden twee Kuringenaren, Jozef Lambrechts en Jef Berx, dat het heel spijtig zou zijn dat al deze gegevens na deze tentoonstelling in de vergeethoek zouden belanden.
Na heel wat overleg besloten zij te trachten een aantal documenten te verwerven en van andere- een kopie te maken, met de bedoeling dit alles te bewaren in een documentatie-centrum. Beiden verzamelden zoveel mogelijk gegevens en vulden dit aan met persoonlijke documenten die zij reeds eerder in hun bezit hadden. Er werd contact genomen met Gerard Vanderspikken en die was bereid met de Bibliotheek dit project te steunen met dubbels en afdedankte werkjes betreffende geschiedenis waar geen vraag meer naar was.
In augustus 1993 was het zover, de oprichting van “Documentatiecentrum ‘de graef’ “ was een feit, met de bedoeling gegevens te verzamelen betreffende de geschiedenis van Kuringen, wel met een knipoog naar de onmiddellijke omgeving, met gegevens die eventueel een steuntje of achtergrond kunnen bieden aan ons verleden.
Als logo en benaming werd gekozen voor ‘de graef’, genoemd naar de slotgracht rondom het kasteel, die als het ware de geschiedenis – die zich hier in het verleden afspeelde – omkadert.

Meer info op hun website.


 
Developed by DigitalMind - Powered by eXopera
Erfgoedcel:Hasselt
Paginatitel:
Webadres:/product.php?lang=NL&prodid=363&catid=101&itemno=&pos=6