Print Publicaties | Producten >> Boeken >> Het dagelijkse leven. Geen alledaags verhaal. Gemene geschiede...

Het dagelijkse leven. Geen alledaags verhaal. Gemene geschiedenis in Limburg 1900-1913

Het dagelijkse leven voor de Eerste Wereldoorlog

In dit boek staat de leefwereld van de Limburgers voor de Eerste Wereldoorlog centraal. Dingen die voor ons vanzelfsprekend zijn, zoals mobiel telefoneren of naar school gaan tot 18 jaar, zouden voor mensen in het begin van de 20ste eeuw ongelooflijk klinken. Vandaag de dag kennen weinig mensen nog de Leuvense stoof of het Jagenau-bier uit Diepenbeek.

Meer dan dertig auteurs van verschillende heemkundige kringen onderzochten het verleden van hun gemeente, hun dorp en hun voorouders. Alle aspecten van het dagelijkse leven komen aan bod: vrije tijd, eetcultuur, godsdienst, onderwijs, vervoer, ambachten … Die diversiteit en het talrijke beeldmateriaal maken van deze publicatie een bijzonder aangenaam lees- en kijkboek. Je zit als het ware in de smidse van Pier van Hanske, je voelt de pijn van de molenaar in Houthalen of de wanhoop van vader Boonen die op zoek gaat naar zijn zoon aan het front. De lezer kan doorheen deze verhalen kennis maken met een compleet andere tijd.

Zo werd bijvoorbeeld in de negentiende eeuw de Limburgse heide bebost. Vanaf 1900 waren de eerste nieuwe bossen kaprijp. Het moeilijkste karwei bij bosontginning was het verwijderen van de achtergebleven stronken. Drie Limburgers losten dat probleem op: Ferdinand Smeets, de Gruitrodense smid J.L. Hubrechts en koster-uurwerkmaker Désiré Peters uit Zutendaal ontwikkelden een uniek systeem van stronkenuitroeiers. Lommel maakte ondertussen kennis met de cinema. Het liep storm! Maar er waren ook negatieve reacties: “Gelijk de cinema’s nu zijn ingericht, stapelen ze ellende op ellende en richten meer kwaad aan dan de vreeselijke geneverplaag. Waarom geen streng toezicht uitgeoefend op de films, ten einde van de cinema te maken een onschuldig of enkel vermakelijk leerzaam en stichtend schouwspel.” In Moelingen (Voeren) werd dan weer de spot gedreven met ongehuwde vrouwen van 30 jaar. De deur van hun ouderlijk huis werd door de Jonkheyd – de groep ongetrouwde jonge mannen van het dorp – versierd met een pop van stro. Die schande kon het meisje afkopen met flessen jenever. 

Samenwerking tussen meer dan dertig verenigingen en organisaties

Ruim dertig geschied- en heemkundige kringen, hun koepel Heemkunde Limburg, de drie Limburgse Erfgoedcellen, het Rijksarchief Hasselt en het PCCE hebben de handen in elkaar geslagen om een unieke publicatie te realiseren rond het thema ‘het dagelijkse leven voor de Eerste Wereldoorlog'. De artikels zijn doorspekt met prachtig en uniek fotomateriaal.


 
Formaat:

899 gr

Prijs (excl. verzendingskost):

18 euro

PRIJS:  € 18Niet meer beschikbaar
  
Developed by DigitalMind - Powered by eXopera
Erfgoedcel:Hasselt
Paginatitel:
Webadres:/product.php?lang=NL&prodid=369&catid=44&itemno=&pos=18