Print Publicaties | Producten >> Boeken >> Monasterium Herkenrode 3

Monasterium Herkenrode 3

De reeks Monasterium Herkenrode is een initiatief van het Studiecentrum Herkenrode. De leden van dit studiecentrum willen wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot de abdij van Herkenrode toegankelijk maken voor een in erfgoed geïnteresseerd publiek. Naarmate de werkzaamheden vorderen op de site, rijzen er immers nieuwe vragen en worden er wetenschappelijke onderzoeken gevoerd.

De reeks volgde de restauratiebeweging op site, deel één beschrijft de bouwgeschiedenis en de prosopografie van de zusters, deel twee behandelt het poortgebouw in alle facetten.

Deel drie sluit aan bij de restauratie van de agrarische gebouwen en focust op het economisch leven in de abdij. Een aantal bijdrages zijn duiding bij contracten, zogenaamde verdinckenisse die abdis Mechtildis de Lechy afsloot, gaande van bouwprojecten over een cursus borduren en het laten maken van een prachtig koorboek. De abdis was niet enkel geestelijk leidster, maar ook zakenvrouw.

Daarnaast heeft het boek ook aandacht voor andere aspecten, zoals verpachting van tienden, molens, het dienstpersoneel en de handel in aflaatbrieven en de tegenstrijdigheid die zit ingebakken in het motto van de orde: ora et labor: bid en werk. Armoede werd betracht, maar door te werken kwamen er uiteraard inkomsten en werd de abdij welvarend.

Eerder of later verschenen volgende publicaties in de reeks Monasterium:
Monasterium Herkenrode 1
Monasterium Herkenrode 2
Monasterium Herkenrode 4


 
Titel:

Monasterium Herkenrode 3

Jaar van publicatie:

2013

Formaat:

568 gr

Prijs (excl. verzendingskost):

30 euro

PRIJS:  € 30> Naar bestelformulier
  
Developed by DigitalMind - Powered by eXopera
Erfgoedcel:Hasselt
Paginatitel:
Webadres:/product.php?lang=NL&prodid=370&catid=44&itemno=0&pos=13