Print Publicaties | Producten >> Boeken >> Hasselt extra muros

Hasselt extra muros

Hasselt extra muros” focust op de geschiedenis van Hasselt buiten de stadsmuren

De meeste onderzoeken naar de geschiedenis van Hasselt focussen op het gebied binnen de stadsmuren. Deze nieuwe publicatie “Hasselt extra muros” brengt hier verandering in. Auteur Guido Caluwaerts baseerde zich op het 18de-eeuwse kaartenboek van Petrus Vanpaesschen.

Het landelijke Hasselt: net naast de ring groententuinen, akkers en weiden.
Auteur Guido Caluwaerts nam de kaart van landmeter Petrus Vanpaesschen (1742-1809) als basis voor zijn nieuwe onderzoek. Deze kaarten bevatten immers een schat aan informatie: alle 2492 percelen buiten de stadsmuren had de landmeter uitgetekend en voorzien van gegevens over oppervlakte, eigenaar en gebruik van het perceel.

Akkerland, winningen, molens, vijvers, kastelen … Dat Hasselt, naast een verstedelijkt deel, ook bestond uit een groot landelijk gedeelte wordt snel duidelijk in dit boek. Wist je dat een paar honderden jaren gelden de inwoners van de binnenstad rond de ring groententuinen onderhielden.. Vooral vanaf de Franse tijd nam het aantal groentetuinen in de onmiddellijke nabijheid van de ring toe. De verderop gelegen akkers en landerijen vonden in de binnenstad de nodige af- zet voor hun landbouwproducten. Vóór het midden van de achttiende eeuw trof men buiten de stadswallen bijna geen bouwsels in baksteen aan.

Bron voor verder onderzoek
Reeds geruime tijd is Hasselt intra muros (1989) een standaardwerk over de geschiedenis van de gebouwen, straten en pleinen in de Hasseltse binnenstad. Het biedt een boeiende reconstructie van het stadsbeeld uit de tijd van de Hasseltse volkskundige Jan Juliaan Melchior (eind 19de eeuw).

Hasselt extra muros is een vergelijkbaar naslagwerk. Het verruimt de blik naar het landelijke gedeelte van Hasselt (Godsheide, Kiewit, Rapertingen, Runkst …) en is zo voor onderzoekers een aanvullend instrument. Maar ook de geschiedenisliefhebbers en inwoners van Hasselt leren de geschiedenis van de stad kennen. Enerzijds schets men een duidelijk historisch kader met een verklaring van alle toponiemen en de vertaling uit het Frans van alle kaartgegevens. Hiernaast komen ook luchtigere onderwerpen aan bod zoals de sagen en legenden die er buiten de stadsmuren leefden. Zo geloofden men lange tijd dat vuurvliegjes zielen van ongedoopte kinderen waren. Deze zieltjes zweefden bij voorkeur boven moerassen en stilstaande vijvers. Maar ook hoe men in Hasselt de pest heeft bestreden, hoe de “bessembinders” leefden en wat hun dagelijkse menu was. Zij leefden in het huidige Kiewit.

 


 
Titel:Hasselt extra muros
Ondertitel:Hasselt buiten de stadswallen, beschreven aan de hand van het bunderboek van Petrus Vanpaesschen (1782)
Auteur:Guido Caluwaerts
Jaar van publicatie:2013
ISBN/ISSN:9789078465485
Depotnr.:D/2013/12.542/4
Aantal pagina's:320
Prijs (excl. verzendingskost):40,00 Euro
PRIJS:  € 40> Naar bestelformulier
  
Hasselt extra muros
Hasselt extra murosHasselt extra murosHasselt extra muros
Developed by DigitalMind - Powered by eXopera
Erfgoedcel:Hasselt
Paginatitel:
Webadres:/product.php?lang=NL&prodid=388&catid=44&itemno=0&pos=11