Print Projecten >> lopende projecten >> ECCE: Veiligheidszorg voor mensen, gebouwen en collecties

ECCE: Veiligheidszorg voor mensen, gebouwen en collecties

    Naar overzicht    Volgende

Veiligheidszorg voor mensen, gebouwen en collecties

In 2011 verenigden twaalf erfgoedorganisaties uit Hasselt, Sint-Truiden en Zoutleeuw zich in het netwerk ECCE (Eerste hulp bij Calamiteiten bij Cultureel Erfgoed). Het traject werd begeleid door Optimit en met financiële en personele middelen ondersteund door Erfgoedcel Hasselt, Erfgoedcel Sint-Truiden (nu Erfgoed Haspengouw) en het PCCE.

Op 22 februari 2012 werd de eerste fase van het ECCE-traject afgerond tijdens een feestelijk afsluitmoment in de Academiezaal in Sint-Truiden. Op 24 juni 2014 kwam de groep opnieuw bijeen in het Hasseltse Stadsarchief en werden er praktijkervaringen en vragen uitgewisseld.

Rampenplan

Elke organisatie maakte in overleg met de brandweer, preventiemedewerkers en de politie een preventie- en calamiteitenplan op maat. Het plan wil incidenten zoals diefstal en vandalisme, maar ook calamiteiten of grote rampen die onder meer water- of brandschade met zich meebrengen, zoveel mogelijk voorkomen of de gevolgen ervan beperken. Het plan geeft meteen ook aan hoe het erfgoed in veiligheid gebracht kan worden.

Netwerk

In het lokale netwerk bundelen de organisaties hun krachten en wisselen ze ervaringen uit. Er worden bijvoorbeeld afspraken gemaakt over locaties in de nabije omgeving waar kunstwerken of andere objecten meteen tijdelijk ondergebracht kunnen worden. Zo kan er doeltreffend en efficiënt opgetreden worden als er zich een calamiteit voordoet.

Aandacht!

Veiligheidszorg blijft voortdurend een aandachtspunt voor elke erfgoedinstelling; daar is iedereen zich van bewust. Alleen: zolang het goed gaat, blijft veiligheid abstract. Ongevallen en rampen die je voorkomen hebt door een goedwerkende veiligheidszorg, zie je nu eenmaal niet. Toch is het belangrijk om alert te blijven. Daarom nemen de erfgoedorganisaties zich voor om veiligheidsthema's gezamenlijk op de agenda te blijven zetten.

Leden netwerk

 • Stadsarchief Hasselt
 • Het Stadsmus
 • Nationaal Jenevermuseum Hasselt
 • Stedelijk Modemuseum
 • Kerkbestuur Sint-Quintinus Hasselt
 • Rijksarchief Hasselt
 • Provinciale Bibliotheek Limburg – HIP Limburg
 • Provinciaal Archief Hasselt
 • Stadsarchief Sint-Truiden
 • Museum Vlaamse Minderbroeders Sint-Truiden
 • Kerkfabriek O.L.V.-ten-Hemelopneming Sint-Truiden
 • Kerkbestuur Sint-Leonardus Zoutleeuw

 
ECCE - 24/06/2014 - Stadsarchief Hasselt
ECCE - 24/06/2014 - Stadsarchief HasseltECCE - 24/06/2014 - Stadsarchief HasseltECCE - 24/06/2014 - Stadsarchief HasseltECCE - 24/06/2014 - Stadsarchief HasseltECCE - 24/06/2014 - Stadsarchief HasseltECCE - 24/06/2014 - Stadsarchief HasseltECCE - 24/06/2014 - Stadsarchief HasseltECCE - 22/02/2012 - Sint-TruidenECCE - 22/02/2012 - Sint-TruidenECCE - 22/02/2012 - Sint-TruidenECCE - 22/02/2012 - Sint-Truiden
Developed by DigitalMind - Powered by eXopera
Erfgoedcel:Hasselt
Paginatitel:
Webadres:/product.php?lang=NL&prodid=403&catid=92&itemno=&pos=0