Print Projecten >> lopende projecten >> Tot hier en terug. Burentwisten tussen Hasselt en Zonhoven

Tot hier en terug. Burentwisten tussen Hasselt en Zonhoven

    Naar overzicht    

Vijf eeuwen lang vochten Hasselt en Zonhoven om een stuk heidegebied dat hen verbindt. De ruzie zorgde voor de nodige gewapende confrontaties, vernielingen van eigendommen en dure processen. Daarbij wilde iedereen zijn zeg hebben over het stukje Kempische grond: de beide gemeenten, de prins-bisschop van Luik en ook de heer van Vogelzang. In het begin van de 19de eeuw legden partijen eindelijk hun geschil bij. De grond werd verdeeld.

200 jaar later plaatsen Het Stadsmus, de Erfgoedcel Hasselt en de gemeente Zonhoven het conflict in de juiste historische context. Het project krijgt de steun van de provincie Limburg en de Vlaamse Gemeenschap.

tentoonstellingen in Hasselt en Zonhoven

Het Stadsmus laat de bezoeker kennis maken met zijn collectie oude kaarten van de stad en van het heideconflict. Je leert er ook hoe kaarten doorheen de eeuwen gemaakt werd. Jongeren kunnen er aan de slag met oude meetinstrumenten.
Tijdens dezelfde periode tonen in het Oud-Gemeentehuis van Zonhoven talrijke krantenartikels uit het archief van Het Belang van Limburg hoe ook in de 20ste eeuw de vete tussen Hasselt en Zonhoven bleef nazinderen.

Praktische info: www.hetstadsmus.be en www.zonhoven.be

opening heringerichte Paalsteensite

Eén van de weinige sporen van de vete, is de bekende Paalsteen in de Paalsteenstraat. Het is één van de vier grenspalen die de prins-bisschop liet plaatsen in 1666 om het conflict op te lossen. Die paalsteen staat nog op zijn originele plaats als getuige van het eeuwenoude grensconflict, maar de site errond was dringend aan een opknapbeurt toe. Met de steun van beide gemeenten en de provincie, wordt de site in al zijn glorie hersteld. Het resultaat is een prachtige rustplek bij een uniek monument.

 

Hasselt-Zonhovenquiz op Zonhovens grondgebied in Hasselt

Op het terrein van het vliegveld van Kiewit laten de organisatoren de strijd tussen Zonhoven en Hasselt opnieuw losbarsten tijdens een heuse Hasselt-Zonhovenquiz. Ploegen uit beide gemeentes strijden er om de hoofdprijs: een luchtdoop boven Hasselt en Zonhoven. De locatie is uniek:  het terrein van het vliegveld van Kiewit is eigendom van Zonhoven, maar behoort het administratief tot Hasselt. 


Fietstocht door het groen

Een prachtige fietstocht leidt je door de natuur langs de grenzen van het twistgebied. Onderweg maak je kennis met markante plekken en oude volksverhalen die je onderdompelen in de strijd van toen.


Alle informatie over het project vindt u ook op www.hetstadsmus.be en op www.zonhoven.be.

Ward Segers – projectmedewerker
011 23 96 96
ward.segers@hasselt.be 
Titel:

Tot hier en terug

Ondertitel:Burentwisten tussen Hasselt en Zonhoven
Periode:zondag 2 oktober 2011 - zondag 8 januari 2012
Locatie(s):

diverse locaties in Hasselt en Zonhoven

Partners:

Het Stadsmus, gemeente Zonhoven, Erfgoedcel Hasselt, Provincie Limburg, Vlaamse Gemeenschap

Contactpersoon:

Ward Segers - ward.segers@hasselt.be

Tot hier en terug. Burentwisten tussen Hasselt en Zonhoven
Tot hier en terug. Burentwisten tussen Hasselt en Zonhoven
Developed by DigitalMind - Powered by eXopera
Erfgoedcel:Hasselt
Paginatitel:
Webadres:/product.php?prodid=339&catid=92&lang=NL